Hlavní obsah

Kopáči na poli znásilnili mentálně postiženou ženu, soud jim potvrdil devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Devítiletý trest v úterý potvrdil Vrchní soud v Olomouci (VS) Robertu Tomkovi a Ladislavu Tomkovi z Brna za znásilnění mentálně retardované ženy v kukuřičném poli u obce na Vysočině. Oba společně musí také ženě zaplatit 250 tisíc korun jako nemajetkovou újmu.

Soud s kopáči obžalovanými ze znásilněníVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Ostravě z letošního května, proti kterému se obžalovaní odvolali. Zatímco Tomek se jednání zúčastnil, Tomko k soudu nedorazil. Omluvil se s tím, že nemá peníze na dopravu.

Vinu odmítli s tím, že sex sice byl, ale dobrovolný. U vrchního soudu Tomek požadoval zproštění obžaloby, případně vrácení věci krajskému soudu. Tomko žádal rovněž zproštění obžaloby, případně mírnější trest. Nepochodili však.

„Vycházeli jsme především z výpovědi poškozené. Podle znalců není schopna větších logických konstrukcí, tedy není schopna si vymyslet a pak opakovat nějakou verzi. Je pouze schopna popsat něco, co se jí dělo. Její verzi potvrzují i další důkazy, hlavně výpovědi svědků. Proti obžalovaným navíc hovoří jejich trestní minulost. Znásilnění se již dopustili. Oba jsou za své jednání i plně odpovědní bez ohledu na jejich osobnosti,“ uvedl soudce Michael Vrtek.

Narazila na recidivisty

Trest je podle něj v sazbě od pěti do 12 let zákonný a přiměřený. „Proto jsme odvolání obžalovaných zamítli jako nedůvodné,“ dodal.

Vše se odehrálo odpoledne 14. září 2021. Žena narazila na šestnáctkrát trestaného Roberta Tomka (50), otce pěti dětí, a šestkrát trestaného Ladislava Tomka (40) při své pravidelné procházce. Muži tehdy pracovali jako kopáči poblíž místa činu.

Omyl a nedorozumění. Kopáči u soudu tvrdili, že mentálně postiženou neznásilnili

Krimi

„Obžalovaní si byli vědomi toho, že poškozená evidentně trpí mentální retardací a není schopna klást odpor. Tomko ji nejprve zavlekl do kukuřice. Tam ji donutil předklonit, svléknout kalhotky a pak jí zasunul penis do konečníku, zatímco Tomek hlídal. Pak se vystřídali a Tomek ji donutil k orálnímu sexu,“ uvedl soudce Michael Vrtek s tím, že žena při tom zvracela, plakala. Po činu pak trpěla vážnými psychickými problémy.

Oba muži však tvrdili, že to byla naopak žena, kdo je vyzval k sexu. Sice prý vypadala nějak divně, ale to ani jednomu z nich prý nevadilo natolik, aby si s ženou nedopřáli sex, který byl prý rozhodně dobrovolný.

Foto: Petr Marek, Právo

Robert Tomek u olomouckého vrchního soudu

Cimický obžalován ze znásilnění a vydírání pacientek

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám