Hlavní obsah

Obvinění firmy Xixoio kvůli byznysu s tokeny. Podle policie podvod za 353 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili v kauze investiční společnosti Xixoio dva lidi a firmu z podvodu. Škodu, která měla vzniknout bezmála třem tisícům klientů, vyčíslili na nejméně 353 milionů korun.

Foto: XIXOIO a.s

Ilustrační foto

Článek

O trestním stíhání v pondělí informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej na síti X s tím, že dvojici obviněných hrozí až deset let vězení a policie je stíhá na svobodě.

„Podle našich závěrů měli nabízet pod nepravdivou legendou zhodnocení úspor zákazníků v podobě investic do ekosystému Xixoio. O průběhu projektu a jeho výsledcích měli záměrně nepravdivě informovat své investory, a to zejména za užití prezentace společnosti, která měla vytvořit dojem úspěšného budování ekosystému a růstu hodnoty tokenu Xix,“ uvedl mluvčí.

Vylákané peníze pak podle vyšetřovatelů měly končit v nákladném provozu společnosti a v provizích pro obviněné. Škodu policie vyčíslila na nejméně 353 milionů korun, kdy poškozených lidí a firem mělo být celkem 2931.

Investovali půl milionu, vydělali zatím 25 tisíc. Prodej pražských tokenů NFT je tristní

Internet a PC

Nynějšímu trestnímu stíhání předcházela loni v listopadu policejní razie, při které kriminalisté zadrželi dva lidi. Podle médií se mělo jednat o zakladatele a majitele Xixoio Richarda Watzkeho a šéfa představenstva Henryho Ertnera. NCOZ nyní jména obviněných nesdělila.

Xixoio se už dříve hájila tím, že policie nepochopila její byznysmodel ani princip jejího podnikání, což jsou investice do digitálních aktiv, takzvaných tokenů.

Co je NFT?

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchain – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

NFT tokeny jsou navíc odolné proti padělání. Lidé je mohou uchovávat ve své vlastní blockchainové peněžence, což je v podstatě obdoba digitální peněženky.

Stane se formát NFT novou tradicí v klasickém umění? Šíří se i v Česku

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám