Hlavní obsah

V sídle obchodníka s digitálními aktivy Xixoio v Praze zasahuje policie

Aktualizováno

V sídle obchodníka s digitálními aktivy Xixoio v Praze v úterý zasahuje policie. Policisté si vyžádali dokumenty od představitelů firmy, uvedl server Seznam Zprávy. Podle serveru HN.cz policisté také zadrželi hlavní představitele firmy.

Foto: XIXOIO a.s

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej médiím pouze potvrdil, že se provádějí úkony trestního řízení. Blíže zásah nekomentoval.

Policisté přišli podle serverů do libeňských kanceláří firmy Xixoio. „Policisté za mnou přišli, měli nějaké otázky, vyžádali si nějaké dokumenty, ale netuším proč,“ řekl Seznam Zprávám menšinový akcionář firmy Jiří Machalický.

Xixoio nabízí investice do takzvaných digitálních tokenů. Před rokem Česká národní banka varovala veřejnost před investicemi do tokenů a výslovně zmínila právě Xixoio.

ČNB varuje před investicemi do virtuálních tokenů

Ekonomika

Totéž učinilo i ministerstvo financí. „Nakupujete-li investiční tokeny, nerozhodujte se pouze podle lákavého výnosu, ale pečlivě zvažte také všechna rizika. Včetně toho, že můžete přijít o značnou část své investice, nebo dokonce o všechny investované peníze,“ uvedl resort.

Sama Xixoio tehdy v reakci na svém webu uvedla, že s prohlášením ČNB i MF o rizikovosti tokenů a kryptoaktiv, které nepodléhají regulaci, souhlasí. Zároveň ale uvedla, že zejména v době prohlubující se inflace jsou digitální kryptoaktiva vysoce žádaná.

Co je NFT?

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchain – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

NFT tokeny jsou navíc odolné proti padělání. Lidé je mohou uchovávat ve své vlastní blockchainové peněžence, což je v podstatě obdoba digitální peněženky.

Reklama

Výběr článků

Načítám