Hlavní obsah

NS: odsouzený za vraždy byl stíhán protizákonně

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trestní stíhání pražského majitele detektivní kanceláře a bývalého prokurátora Raula Kohnera, který byl loni v srpnu odsouzen k 22 letům za organizaci dvou nájemných vražd a brutálního napadení, bylo částečně nepřípustné. Rozhodl o tom ve středu Nejvyšší soud.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Případ tak soud ve dvou bodech ze tří vrátil zcela na začátek před zahájení trestního stíhání, tedy policii. Ta rozhodne, jak dál. Trestní senát brněnského soudu pouze uznal, že Kohner byl právem odsouzen za zosnování vraždy kontroverzního majitele domu v Jugoslávské ulici Ladislava Zimmermana. Stíhání za zorganizované usmrcení osvětlovače Národního divadla Jindřicha Vítka a napadení Brita Nicolase Milese Kirkeho však bylo nepřípustné.

"Ve sdělení obvinění bylo napsáno, že zosnoval a řídil trestný čin vraždy. To ale nestačí, tam musí být skutek přesně popsán. Jakým způsobem on jednal a jakým způsobem těm lidem dával pokyn," vysvětlil Právu předseda senátu Nejvyššího soudu Jindřich Urbánek.

"Jednalo se o problém víceméně procesní a formální, ovšem natolik závažný, že toto rozhodnutí nemohlo u dovolacího soudu obstát," uvedl dále Urbánek s tím, že senát zároveň odmítl tu část Kohnerova dovolání, že soud nesprávně posoudil jeho vinu. Jinými slovy soud neřekl, že Kohner činy nespáchal.

V praxi to znamená, že pražský městský soud v blízké době rozhodne o trestu pro Kohnera za vraždu Zimmermana. Zbytek dokazování znovu projde složitým dokazováním policie.

Související témata:

Výběr článků

Načítám