Hlavní obsah

Nelze okupovat cizí majetek, vzkázal Ústavní soud aktivistům z Kliniky

Právo, ČTK, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) nevyslyšel stížnosti aktivistů, kteří se bránili proti vyklizení objektu Kliniky na pražském Žižkově. Podle senátu se soudcem zpravodajem Jaromírem Jirsou nelze tolerovat okupaci cizích objektů bez právního důvodu jen proto, že jsou momentálně nevyužívány. Aktivisté však svoji snahu nevzdávají.

Policisté při zásahu v Klinice v roce 2016Video: Aktivisté Kliniky

 
Článek

Aktivisté obsadili nevyužívanou budovu bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici v Praze v roce 2014. Po zásahu policie vlastník budovy uzavřel s aktivisty smlouvu o výpůjčce, na jejímž základě mohlo v budově začít fungovat autonomní centrum Klinika.

V centru fungovala například komunitní prádelna, knihovna, kavárna, pořádaly se tam přednášky či koncerty. Programy byly zdarma nebo za dobrovolný příspěvek.

Po roce nebyla smlouva prodloužena. Aktivisté odmítli budovu opustit s tím, že neodejdou, dokud nebude objekt náležitě využíván, soudy však pro jejich argumenty neměly pochopení a nařídily budovu vyklidit.

Stěžovatelka musela při přiměřené míře obezřetnosti počítat i s možností, že po uplynutí sjednané doby výpůjčky kliniky nebude smlouva prodloužena.
soudce Jaromír Jirsa

Nejvyšší soud počátkem letošního roku odložil vykonatelnost soudního verdiktu o vyklizení. Aktivisté, za které vystupovala Tereza Virtová, v ústavní stížnosti žádali o další odklad, ale ÚS jim nevyhověl. Rozsudek o vyklizení objektu je tedy pravomocný a vykonatelný.

„Vlastník kliniky, aniž by k tomu měl jakoukoli povinnost, uzavřel na základě autonomní vůle a vstřícně se stěžovatelkou smlouvu o výpůjčce, na jejímž obsahu se smluvní strany shodly. Stěžovatelka proto musela při přiměřené míře obezřetnosti počítat i s možností, že po uplynutí sjednané doby výpůjčky kliniky nebude smlouva prodloužena, a ona tak bude muset kliniku přestat užívat,“ upozornil Jirsa.

Budova se může vyklidit

Senát ÚS upozornil, že majitel budovy, jímž je od roku 2016 Správa železniční dopravní cesty, nemůže vykonávat své vlastnické právo, pokud je objekt bezdůvodně okupován. „Je rovněž pravděpodobné, že počátku užívání kliniky bude předcházet potřebná rekonstrukce objektu, kterou nelze provést, je-li v budově činné autonomní centrum,“ prohlásil soudce.

Foto: Lucie Plesníková, Novinky

Autonomní sociální centrum Klinika

„Nelze tolerovat okupaci cizích objektů bez právního důvodu jen proto, že jsou momentálně nevyužívány – v tom nelze spatřovat meze výkonu vlastnictví. Měl-li by stát v úmyslu sám sebe omezit ve vlastnictví v podobných případech a zlegalizovat takzvaný ‚squatting‘, musel by tak učinit cestou legislativních změn,“ dodali soudci.

„Soud zamítl naší ústavní stížnost, příběh Kliniky tím nicméně nekončí. Vyklizení Kliniky lze stále zastavit. My jsme přesvědčeni, že pro SŽDC i pro obyvatelstvo Žižkova je nejlepší rozhodnutí zachovat na Žižkově sociální centrum a uděláme všechno pro to, aby to tak dopadlo,” uvedli na facebooku aktivisté. Zástupci Kliniky ČTK sdělili, že se stále snaží domluvit se SŽDC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám