Článek
Na předvánoční trh vrhli evropští prodejci zásoby z mrazíren. Máslu, které v nich skladují, se blíží expirace, je proto nutné zásoby vyprodat. „Dochází tak k významnému přetlaku nabídky, ten zákonitě vede k poklesu ceny,“ prohlásil Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory. Dodal, že se to týká zejména dovozů z Belgie, Polska či Německa. Na tuto praxi upozornil na síti X.
Hlavní příčinu vidí v silné nabídce mléčného tuku. Situace je podle něj opakem loňského roku, kdy na trhu naopak chyběl. „Zčásti je to dáno tím, že mlékárny vyrobily méně sýrů, poptávka po nich v posledním období meziročně poklesla,“ vysvětlil Zemánek.
Nákupu másla ze zmražených zásob se lidé bát nemusí, prohlašují odborníci. Ve skladech vydrží dlouhou dobu. Po rozmrazení se mohou objevit drobné změny v chuti, máslo se hůře maže, může být tvrdší nebo měkčí a někdy i jinak voní.
„Rozmražené máslo může mít o něco horší vzhled, barvu a chuť, ale ne zdravotní vlastnosti,“ upozornil agrární analytik Petr Havel. Také on prohlašuje, že uvolňování mrazírenských zásob není hlavním důvodem poklesu cen. Za zásadnější označuje vývoj na světových trzích kvůli přebytku mléčného tuku.

