Hlavní obsah

Aktivisté mají vyklidit centrum Klinika, nařídil soud

– Praha • Aktualizováno

Aktivisté z Autonomního centra Klinika na pražském Žižkově mají vyklidit budovy i pozemky, rozhodl ve středu Obvodní soud pro Prahu 3. Nepravomocný rozsudek však nepřiznává žalující straně, kterou je nový majitel objektu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), náhradu výloh soudního řízení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Soud začal projednávat spor Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových s Terezou Virtovou (vlevo) z Autonomního centra Klinika. Vpravo je Jakub Ort, uprostřed je obhájce Kliniky Pavel Uhl.

Článek

"S rozsudkem nesouhlasíme a využijeme možnosti odvolání. Podle našeho názoru se soud dostatečně nevyrovnal s argumentací ohledně rozporu požadavku žalobců s dobrými mravy," řekl Pavel Uhl, právní zástupce žalované Terezy Virtové z Autonomního centra Klinika.

Nový žalobce, kterým se na začátku ledna stala SŽDC, se stejně jako původní vlastník Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) domáhá vyklizení objektu. Právní zástupce SŽDC připomněl, že smlouva o roční výpůjčce objektu skončila loni 2. března. Aktivisté přesto nadále budovu využívají.

Podle svých slov to vnímají jako gesto občanské neposlušnosti, protože vlastník Kliniky nejedná v souladu s dobrými mravy. Podle žalobce je SŽDC povinna hospodařit s budovou a užívat ji ve veřejném zájmu pro účely veřejné dopravy. Po opravách do něj chce přestěhovat část svých zaměstnanců.

Centrum Mamatata

Podle aktivistů to je v rozporu s územním plánem. Žádají, aby mohli nemovitost využívat, dokud ji vlastník není schopen užívat ke svému účelu. K neuposlechnutí výzvy vyklidit objekt se prý rozhodli také kvůli obavám z toho, že by po jeho opuštění přestali být partnery k vyjednávání.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž vylezl na střechu Kliniky a po policistech házel cihlyVideo: Novinky

Objekt od státu SŽDC získala loni v říjnu. Zástupci SŽDC jako majitele objektu v polovině prosince budovu na pražském Žižkově zkontrolovali a konstatovali, že je "ve znepokojivém stavu". Klinika v něm pořádá přednášky, koncerty, dílny nebo jazykové kurzy. Schází se v ní rovněž rodičovské centrum Mamatata a pomáhali v něm legálním migrantům.

Podle policie se v okolí nezvýšila kriminalita, Klinika však byla terčem útoků žhářů z řad extremistů. Několikrát v ní také byla nahlášena výbušnina, policie budovu evakuovala a prohledala. Bombu ale nenašla.

Reklama

Související články

Na Klinice panuje po vyhroceném večeru klid

Po pátečním bouřlivém večeru, kdy policie na základě anonymního oznámení prohledávala sociální centrum Klinika kvůli nahlášené bombě, a následném předání...

Výběr článků

Načítám