Hlavní obsah

Někdejší policista přiznal kšefty s anaboliky, přípravu loupeže popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Byl jednou z tváří kalendáře karlovarské policie, ve čtvrtek se ale 33letý Antonín Fejtl objevil na veřejnosti ve zcela jiné roli. U Krajského soudu v Plzni čelí někdejší policista obžalobě z přípravy loupežného přepadení a kšeftování s anaboliky.

Obžalovaný policista Antonín Fejtl a jeho údajný komplic David Czarkowski u Krajského soudu v Plzni.Video: Ivan Blažek , Novinky

 
Článek

Nezákonné obchodování se steroidy muž přiznal, úmysl vyloupit i za použití násilí rodinný dům v Karlových Varech ovšem popřel. „Šlo jen o machrování, fantazírování,“ prohlásil před soudem Fejtl.

Úmysl popřel i jeho o osm let starší známý David Czarkowski, který jej na vilu údajně ukrývající trezor napěchovaný miliony upozornil a který je také obžalovaný z přípravy loupežného přepadení. Czarkowski, který působil před svým zatčením u stavební firmy jako supervizor, uvedl: „Byly to žvásty, plkání.“

Státní zástupce Roman Šustáček to ovšem vidí jinak: „Úmyslně vytvářeli podmínky ke spáchání zvlášť závažného zločinu, kdy v úmyslu užít proti jinému násilí s cílem zmocnit se cizí věci a způsobit škodu velkého rozsahu, opatřovali si informace k danému objektu a k osobám tam žijícím.“ Oběma mužům navrhuje osm let vězení.

Stížnosti na policisty při Majálesu v Praze dostala také inspekce

Krimi

Na údajnou přípravu loupeže přišli detektivové Generální inspekce bezpečnostních sborů, když kvůli podezření na nelegální obchod s anaboliky vyhodnocovali odposlechy Fejtlova telefonu.

S prvotní informací o domě „s pokladem“ v karlovarských Hůrkách přišel Czarkowski. „O nemovitosti jsem se dozvěděl z rozhovoru se známým, bylo to jako drb. Že ji nějací lidé vykradli, že tam měly zmizet cennosti, nějaké drahé hodinky. A že tam měl být trezor s penězi, snad s dolary, eury. S hotovostí v řádu milionů,“ líčil u soudu.

Zaujalo ho to. „Ne snad, že bych se sebral a šel bych tam pro ty peníze. Spíše mne napadlo, že bych to někomu mohl podsunout jako tip a mít z toho nějaká procenta. Ale to byl jen syrový nápad,“ vypověděl Czarkowski.

Foto: Ivan Blažek

Antonín Fejtl

Fejtl mu řekl, že zná lidi, kteří by trezor dokázali otevřít. Dům si obhlédli. Czarkowski prohodil, že by se dal lehce přepadnout. „Nebylo to ale tak myšleno,“ dodal u soudu.

„Bavili jsme se o tom, jak by se teoreticky ten dům dal vykrást,“ popisoval Fejtl, který věděl třeba to, že na místě nejsou kamery. „Jednalo o informaci, kterou jsem měl z minulosti v souvislosti s výkonem služební činnosti,“ vysvětloval.

„Vyjel jsem si listiny o vlastnících budovy a pustil to z hlavy. Davidovi jsem je ani nedal, zůstaly v autě. Neopatřoval jsem si žádné věci, které bych potom mohl použít ke spáchání trestné činnosti,“ hájil se u soudu.

Podle Czarkowského se ukázalo, že dům patří příbuznému kamaráda, u kterého žil v nájmu. „To pro mne bylo zásadní, dál už jsem o tom nepřemýšlel,“ poznamenal Czarkowski.

Deset let v uniformě

Fejtl u policie sloužil deset let, z toho šest na obvodním oddělení. V čase zatčení byl inspektorem cizinecké policie v hodnosti poručíka.

„Řešil jsem nelegální migraci, protiprávní jednání cizinců,“ uvedl Fejtl, který má na kontě i záchranu lidského života - v únoru 2016 včas objevil ženu, která se pokoušela o sebevraždu. „V roce 2022 jsem se stal tváří kalendáře Policie České republiky Karlovarského kraje,“ připomněl své světlé okamžiky u policie Fejtl.

Soud bude pokračovat v následujících dnech.

Zachránili tonoucího studenta, teď trojice dostala ocenění

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám