Hlavní obsah

Stížnosti na policisty při Majálesu v Praze dostala také inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Množící se stížnosti účastníků sobotního festivalu Majáles v Praze obdržela kvůli pochybnostem kolem postupu policie na místě také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Nyní řeší, zda se jí podnět vůbec týká, žádné řízení zatím nezahájila. Rozruch vzbudil zásah policistů proti skupině lidí naštvaných kvůli nevrácené záloze na kelímky.

Foto: Otisk/X

Záběry těžkooděnce, kterými se zabývá policie

Článek

Novinky již v pondělí informovaly o videu šířeném na internetu, které zachytilo policistu na koni, jak udeřil muže obuškem. Tímto incidentem se zabývá odbor vnitřní kontroly pražské policie, podle níž se prověřuje rovněž chování rozvášněných účastníků akce, kteří podle policistů před zmíněným úderem tahali koně za uzdu.

Podání, které dostala následně GIBS, se týkalo celkově policistů na Majálesu.

„Vyhodnocujeme podání, které jsme obdrželi,“ řekla Novinkám mluvčí GIBS Ivana Nguyenová s tím, že se jednalo o podnět od účastníků akce a mířil na policisty a jejich postup na akci.

Těžkooděnec na videu z Majálesu udeří muže. Prověřuje to policie

Krimi

Zda se v podání uvádějí nějaké konkrétní incidenty, mluvčí neupřesnila. Inspekce nejdřív musí vyhodnotit, zda se jejích kompetencí podnět vůbec týká, bude se tedy zejména zaobírat případným podezřením z trestného činu spáchaného některými z policistů. Následně by zahájila ve věci prověřování.

Kámen úrazu spočíval v patálii kolem zálohy na kelímky, kterou neměli provozovatelé Majálesu jak vyplatit, protože jim krátce před skončením akce došla hotovost, načež se u jejich stánku začali shromažďovat nespokojení účastníci.

Lidé se dožadovali peněz a nadávali, nakomec házeli kelímky. Kvůli zjitřené atmosféře zakročili těžkooděnci a došlo na zmíněnou ránu obuškem.

Kromě podnětů směrem k policii se v následujících dnech množily také příspěvky účastníků akce na sociálních sítích, kde si mimo jiné stěžovali na organizační trable, například prý již odpoledne došla pitná voda.

Inspekce obvinila dvojici opilých policistů

Krimi

Výběr článků

Načítám