Hlavní obsah

Ubodal přítelkyni 21 ranami, zabíjet prý nechtěl. Soud mu potvrdil 18 let

– Praha
Novinky, bad

Za brutální vraždu přítelkyně 21 ranami nožem potvrdil v úterý pražský vrchní soud Tomáši Nálevkovi (35) osmnáct let vězení. Soud zamítl Nálevkovo odvolání, kterým se snažil dosáhnout nového projednání případu. Verdikt Městského soudu v Praze z letošního dubna je tak pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Tomáš Nálevka u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Podstatou odvolacích námitek obžalovaného zůstává, že poškozenou nezabil úmyslně a že nešlo o vraždu zvlášť trýznivým způsobem,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. „Jde ale o obhajobu, s níž se vypořádal už nalézací soud,“ dodal.

Nálevkův obhájce v odvolání připustil, že se stal trestný čin, ale zároveň podotkl, že není zřejmé, co mu předcházelo a neznáme žádné bližší podrobnosti. Zavražděná prý mohla na Nálevku zaútočit, mohlo se jednat o ublížení na zdraví s následkem smrti nebo obžalovaný mohl být pod vlivem alkoholu a neuvědomovat si následky svého jednání.

Žij a nech žít, prohlásil u soudu muž, který přítelkyni ubodal 21 ranami

Krimi

Nálevka podle svého obhájce rozhodně neplánoval útok na poškozenou, ani ji nemínil zabít. „Považuji tuto námitku za zcela absurdní,“ reagoval státní zástupce Vlastimil Hrdlička.

„Omlouvám se společnosti, omlouvám se pozůstalým a přátelům, omlouvám se (poškozené), omlouvám se mé rodině za způsobené problémy,“ prohlásil na závěr Nálevka.

Chtěla se s ním rozejít

Nálevka, jehož životní motto je podle jeho slov „žij a nech žít“, ubodal svou přítelkyni 21 ranami v jejím pražském bytě loni na jaře. Neunesl fakt, že se s ním žena chtěla rozejít. Tím by se totiž nezaměstnaný Nálevka dostal jak do finančních, tak i existenčních problémů, protože bydlel u přítelkyně a k tomu měl množství exekucí.

Třetího března loňského roku se v Letňanech s o tři roky mladší partnerkou pohádal a ubodal ji množstvím ran do hlavy, hrudníku i končetin. Žena na místě činu vykrvácela několik minut po útoku.

Nálevka poté její tělo uložil do postele, obul na něj bačkory a zakryl peřinou. V klidu pak setřel podlahu, vysprchoval se, vzal z kabelky zavražděné přítelkyně její bankovní kartu a šel do bankomatu zjistit, kolik je na účtu peněz. Pak se vrátil do bytu, vzal ženiny šperky, elektroniku a klíče od auta a odjel přes Ostravu na Slovensko, kde ho po necelých dvou týdnech dopadla policie.

Muže podezřelého z vraždy ženy poznali v hospodě na Slovensku

Krimi

Nálevka se u soudu k vraždě přiznal, byť tvrdil, že byl opilý a nic si nepamatuje. Prohlásil, že to byl on, kdo chtěl vztah ukončit, a proto v osudný den dost pil. S přítelkyní se prý pohádal kvůli „upozaděné špatnosti“, již mu měla vmést do obličeje.

„Neměl jsem nad sebou vládu, vše muselo proběhnout velmi rychle,“ nechal se slyšet u hlavního líčení. Umírající žena se mu údajně také měla omluvit. Na Slovensko pak dle svých slov odjel proto, aby byl „co nejdále od zavražděné“.

U prvoinstančního soudu navrhoval pro sebe osmiletý, výchovný trest s tím, že po jeho vykonání by navštívil hrob přítelkyně a podnikl by Svatojakubskou pouť do severošpanělského Santiaga de Compostela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám