Hlavní obsah

Na hledaného Čermáka vydali mezinárodní zatykač. Doma měl plán cesty do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Tomáše Čermáka, odsouzeného za propagaci terorismu, vydal Krajský soud v Plzni mezinárodní zatykač. Šestatřicetiletý muž nenastoupil do vězení k 5,5letému trestu. Dosud po něm pátrala policie jen na území České republiky, podle nových zjištění však může být i za hranicemi.

Odvolací jednání s aktivistou Tomášem ČermákemVideo: Novinky

 
Článek

„Jsou indicie, že by se mohl ukrývat v cizině,“ řekl ve čtvrtek Novinkám soudce Tomáš Bouček s tím, že jsou vydány dva zatykače – jeden v rámci Evropské unie a jeden mimo ni. Podle zjištění Novinek našli policisté u Čermáka doma itinerář na cestu do Ruska.

Čermák měl podle soudní výzvy nastoupit do vězení nejpozději 23. srpna. Tři dny poté s ním jeho kamarád a dezinformátor Pavel Zítko (57) natočil video a umístil ho na Facebook. Čermák v něm mimo jiné tvrdí, že se připravuje na speciální operaci. Zítko se ho doptává, jestli je nemocný, zda ho budou operovat, nebo co konkrétně speciální operací myslí. Na to už ale nedostal odpověď. Termínem „speciální operace“ označuje Kreml ruskou invazi na Ukrajinu.

Čermákův obhájce Norbert Naxera řekl Novinkám, že mu klient nezvedá telefon. „Můžu mu radit v právních věcech, ale těžko v tomto. Jak ho znám, myslím, že tím dává najevo, že neuznává rozsudek ani Českou republiku jako legitimní stát,“ dodal Naxera.

Protože Čermák nenastoupil do vězení, je podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu hrozí další až dva roky navíc.

Foto: Police ČR

Hledaný Tomáš Čermák

Celej den jsem pil. Hledaný Čermák natočil video

Krimi

Čermák si řekl o další dva roky navíc. Na podmínečné propuštění může zřejmě zapomenout

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám