Hlavní obsah

Celej den jsem pil. Hledaný Čermák natočil video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomáše Čermáka (36) odsouzeného za propagaci terorismu stále hledá policie. Minulou středu totiž nenastoupil do vězení, kam ho soud poslal na 5,5 roku. Jeho kamarád a dezinformátor Pavel Zítko (57) s ním ovšem tuto neděli natočil video, které umístil na Facebook.

Pavel Zítko natočil video s Tomášem Čermákem v době, kdy už měl být za mřížemiVideo: Facebook Pavla Zítka

 
Článek

„Jé, čau, Tomáši. Co tady děláš? To je ale náhoda, ty jo. Já jsem tě dlouho neviděl,“ říká Zítko v úvodu videa, které podle svých slov natočil na zapadlé benzince, když se vracel z Valašska. Čermák sedí u stolu, v ruce drží pravděpodobně plechovku od piva a odpovídá: „Já se připravuju na speciální operaci, ne, vole.“

Kamarád se ho doptává, jestli je nemocný, zda ho budou operovat nebo co konkrétně speciální operací myslí. Na to už ale nedostane odpověď. „Ani nevím, kde jsem. Jak jsem se sem dostal. Já jsem celej den pil,“ přiznává po chvilce Čermák, který tou dobou už měl být ve vězení. Dále uvádí, že se nebojí a je svobodným člověkem.

Zítko tvrdí, že video natočil v neděli. Na Facebook ho umístil o den později. „Neměl jsem o jeho situaci přehled. Nevěděl jsem, jestli je už rozsudek pravomocný,“ řekl ve středu odpoledne Novinkám.

Čermák si řekl o další dva roky navíc. Na podmínečné propuštění může zřejmě zapomenout

Krimi

Nevím, kde teď je

Doplnil, že neví, kde aktuálně Čermák je. Odmítl ovšem, že by se u něj schovával nebo mu v této souvislosti nějak pomáhal. „Myslím, že v kauze došlo k mnoha pochybením ze strany soudu. Tomáš byl neprávem odsouzený,“ zdůraznil Zítko. Čermáka označil za spolubojovníka proti covidovým zločinům. „To nás spojilo,“ doplnil.

Čermákův obhájce Norbert Naxera řekl Novinkám, že se svým klientem byl naposledy v kontaktu zhruba před čtrnácti dny. „Teď už mi nezvedá telefon,“ řekl s tím, že nastoupit do vězení měl už minulou středu. „Můžu mu radit v právních věcech, ale těžko v tomto. Jak ho znám, myslím, že tím dává najevo, že neuznává rozsudek ani Českou republiku jako legitimní stát,“ uzavřel Naxera.

Protože Čermák nenastoupil do vězení, je podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu hrozí další až dva roky navíc. Mluvčí Vrchního soudu v Praze Kateřina Kolářová Novinkám potvrdila, že požádal o odklad nástupu do výkonu trestu. Kvůli tomu se ale podle Kolářové musí obrátit na Krajský soud v Plzni.

Odvolací jednání s aktivistou Tomášem Čermákem (19. července 2023)Video: Novinky

Foto: Police ČR

Hledaný Tomáš Čermák

Soud navýšil trest dezinformátorovi Tušlovi za stalking. Odsedí si 19 měsíců

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám