Hlavní obsah

Čermák si řekl o další dva roky navíc. Na podmínečné propuštění může zřejmě zapomenout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až dva roky za mřížemi navíc hrozí Tomáši Čermákovi, kterého od úterý hledá policie, protože nenastoupil do vězení, kde si má odpykat trest 5,5 roku za vyzývání k terorismu. Policisté ho podezřívají z maření úředního rozhodnutí. Čermák si rovněž zavařil i do budoucna, protože soudy k těmto manévrům přihlížejí se zvednutým obočím, když posuzují žádosti o podmíněné propuštění, o které by Čermák mohl žádat po odpykání poloviny trestu.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Čermák u soudu

Článek

Mluvčí policie Pavla Burešová Novinkám ve středu dopoledne sdělila, že pátrání po Čermákovi stále trvá. Zjišťují se rovněž okolnosti, kvůli kterým nenastoupil do vězení.

Obecně má odsouzený povinnost informovat soud, pokud z nějakého pádného důvodu nemůže nastoupit do výkonu trestu. Na to podle všeho u Čermáka nedošlo.

„V současné době je podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí,“ zmínila mluvčí s tím, že za to hrozí až dvouleté vězení.

Policie pátrá po Tomáši Čermákovi odsouzeném za propagaci terorismu

Krimi

Kromě hrozby dalšího trestního stíhání si Čermák zkomplikoval situaci do budoucna, a to až si bude moci podat k soudu žádost o podmíněné propuštění z káznice, v jeho případě po odsezení poloviny trestu.

Soudy u těchto žádostí posuzují řadu okolností, zejména polepšení odsouzeného a šance na jeho řádný život na svobodě. I když tyto podmínky dotyčný splní, nemusí mít ještě vyhráno, trestní zákoník totiž soudům přímo stanovuje i zohlednění toho, zda odsouzený včas nastoupil do vězení, což se právě Čermákovi nestalo.

Soud … přihlédne také k tomu, zda odsouzený včas nastoupil do výkonu trestu a zda částečně nebo zcela nahradil či jinak odčinil škodu nebo jinou újmu způsobenou trestným činem nebo zda vydal bezdůvodné obohacení získané trestným činem.
Trestní zákoník, § 88, odst. 2

Do jaké míry se to pak stane pro odsouzeného překážkou na cestě na svobodu, je zcela na rozhodnutí soudu.

Odvolací jednání s aktivistou Tomášem Čermákem (19. července 2023)Video: Novinky

O Čermákově trestu v červenci definitivně rozhodl Vrchní soud v Praze, který muži z Holýšova na Plzeňsku potvrdil trest ve výši 5,5 roku za propagaci terorismu. Podle verdiktu podněcoval loni v únoru na sociálních sítích své sledující, aby použili všechny dostupné prostředky, včetně násilí, a zabránili přijetí novely pandemického zákona.

Výzvy k útokům byly cílené na členy vlády, poslance a senátory. Čermák se k výrokům přiznal, obhajoval se ale, že je nemyslel vážně a že byla chyba je napsat.

Soud navýšil trest dezinformátorovi Tušlovi za stalking. Odsedí si 19 měsíců

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám