Hlavní obsah

Muže v bezvědomí hodil do kanálu. Soud mu potvrdil 17 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Jana Béma, jenž podle pravomocného verdiktu v listopadu 2019 zavraždil v Praze svého známého. Má si za to odpykat 17 let ve vězení. Oběť, osmadvacetiletého Slováka, nejprve škrtil tkaničkou, pak jej hodil do kanálu. Tělo se později našlo v čistírně odpadních vod v Praze 6. Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou.

Foto: Novinky

Obžalovaný Jan Bém s eskortou

Článek

Bém ve stížnosti poukazoval na údajně jednostranné hodnocení důkazů u pražských soudů. Prý se nepodařilo s dostatečnou jistotou osvětlit příčinu úmrtí muže. Není prý jasné, zda v okamžiku, kdy jej Bém hodil do kanalizační šachty, ještě žil, anebo nikoliv. Podle ÚS ale justice věnovala hodnocení důkazů náležitou pozornost a své závěry přesvědčivě odůvodnila.

Podle verdiktu Bém jednal v úmyslu získat majetkový prospěch. „Ze závěrů znaleckého posudku z odvětví psychiatrie a psychologie přitom vyplynulo, že nejednal pod vlivem chorobných příznaků psychotického rázu, jeho spjatost s realitou nebyla chorobně narušena, přičemž trestný čin vraždy byl primárně podmíněn jeho opilostí, v žádném případě však nešlo o zkratkovitou reakci na základě chorobného rozhodnutí,“ stojí v usnesení.

Škrtil ho tkaničkou

Bém a jeho známý v roce 2019 popíjeli v baru v Hostivaři. Z podniku se vydali do rychlého občerstvení. Po cestě mladý muž Slováka napadl. Škrtil ho tkaničkou, a když upadl do bezvědomí, vzal mu telefon a peněženku s platební kartou. Protože si myslel, že je mrtvý, odtáhl ho ke kanálu. Odklopil víko a muže do něj hodil.

Po činu se mladík několikrát pokusil zaplatit platební kartou zabitého známého a vybrat z jeho účtu peníze. Z bytu odnesl laptopy, oblečení, boty a další věci. Za vraždu, krádež a další trestné činy hrozilo Bémovi až dvacetileté vězení, případně výjimečný trest. Nakonec si vyslechl 17letý trest, který potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze i Nejvyšší soud.

Bém se nejprve policii přiznal, vraždu popsal. Později ale připustil jen to, že měli potyčku, že vzal kartu a pokoušel se na Slovákův pas vybrat peníze. Přiznal také, že vykradl jeho byt. Odmítl však, že by chtěl muže kvůli penězům zavraždit.

Pobodal narkomana, který mu znásilnil matku. Soud synovi uložil podmínku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám