Hlavní obsah

Pobodal narkomana, který mu znásilnil matku. Soud synovi uložil podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Celou noc strávil osmadvacetiletý muž zavřený v bytě se svou matkou a jejím násilnickým známým. Zfetovaný agresor jim kázal o bohu a nutil mladého muže, aby svoji matku zabil. Útočník nakonec ženu znásilnil. Když se to syn dozvěděl, popadl nůž a narkomana dvakrát bodl. Za pokus zabití mu brněnský krajský soud v úterý uložil podmíněný trest.

Obžalovaný u soudu.Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K neobyčejně stresující situaci došlo v jednom z brněnských činžáků na konci března. „Poškozený se choval k obžalovanému a jeho matce agresivně a nátlakově. Kázal jim o bohu s tím, že je jím určený, aby je potrestal. Ženu oslovoval vulgárními výrazy, chtěl po ní, aby mu myla nohy, vyhrožoval, že když nebudou poslouchat, vyhodí je (ženu i jejího syna - pozn. red.) z okna. Nutil také obžalovaného, aby matku podřízl. Obžalovaný i jeho matka z něj měli strach, snažili se ho uklidnit,“ popsal v obžalobě státní zástupce Marek Vagai.

Násilník se pak odebral s matkou na balkon kouřit. Překvapenou ženu ale donutil k orálnímu sexu. „Obžalovaný pak ve stavu silného psychického rozrušení a ve strachu o sebe a svou rodinu poškozeného, který spal, bodl nožem do horní části břicha. Poškozený se probudil, začal se bránit, navíc se obžalovanému zlomil nůž. Proto si vzal další nůž a bodl jej do hrudníku,“ dodal Vagai.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Obžalovaný u soudu.

Pobodaný muž pak vyběhl na ulici a zastavil projíždějící auto. Řidič ho pak odvezl do nemocnice, kde jej lékaři zachránili. Pobodaný muž, v tomto trestním případu označený jako poškozený, je přitom protřelým kriminálníkem. Má osm záznamů v rejstříku trestů, mimo jiné za vydírání a ublížení na zdraví.

Za znásilnění dostal šest let

Naposledy dostal šest let právě za popisované znásilnění na balkoně. U soudu tak nastala paradoxní situace, neboť obžalovaný byl vyšetřován na svobodě, ale poškozeného přivedla eskorta, neboť už je ve vězení.

„Nejsem typ člověka, který ubližuje lidem. Bohužel se to stalo. Nikdy jsem si nepředstavoval, že něco takového zažiju. Dodnes se mi z toho špatně spí. Je mi to líto,“ vypověděl mladý muž, který před soudem prohlásil vinu, takže trestní senát v čele s Martinem Vrbíkem nemusel provádět zdlouhavé dokazování.

Soud nakonec obžalovaného potrestal za pokus zabití tříletým trestem s podmíněným odkladem na pět let. K tomu musí zaplatit zdravotní pojišťovně téměř 200 tisíc korun za náklady na léčení pobodaného muže. Ten chtěl navíc ještě dalších 230 tisíc jako finanční satisfakci.

„Poškozený se choval naprosto nepřístojně. Vše vygradovalo ve chvíli, kdy poškozený po celonočním řádění konečně usnul. V tu chvíli se obžalovaný dozvěděl o znásilnění matky, což vyústilo v útok nožem. Nárok poškozeného na odškodné jsme neuznali. Bylo by v rozporu s dobrými mravy i logikou věci mu náhradu škody přiznat,“ zdůraznil Vrbík.

Státní zástupce i obžalovaný s trestem souhlasili, lhůtu pro případné odvolání si ale ponechal poškozený.

Muž měl svou známou v Sokolově znásilnit, okrást a vyhrožovat jí zabitím. Hrozí mu až deset let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám