Hlavní obsah

Muž zraněný po střelbě exmístostarosty Lovosic má trvalé následky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Trvalé následky má podle soudních znalců muž, kterého měl postřelit bývalý místostarosta Lovosic Miroslav Závada (dříve ODS). Poškozený rovněž trpí stresovou poruchou. Závěry odborníků ve středu zazněly u soudu v Ústí nad Labem, kde se projednává obžaloba, podle které Závada střelil muže do břicha při potyčce v hotelu, kde byl s manželkou oběti. Závadovi, který vinu odmítl, hrozí až 18 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Novinky

Obžalovaný Miroslav Závada u soudu

Článek

Závada měl podle obžaloby loni v lednu v hotelovém pokoji ve Straškově na Litoměřicku, kde trávil čas se svou tehdejší milenkou, po předchozí potyčce legálně drženou pistolí střelit do břicha jejího manžela.

Ten si přijel pro ženu do hotelu, protože se dozvěděl, že tam tráví se Závadou čas.

Krajský soud rovněž vyslechl právě ženu poškozeného, která vypověděla, že když se do pokoje dostala, už byli oba muži v sobě na posteli, později její manžel vykřikl, že ho Závada střelil.

Muž přistihl manželku v posteli s bývalým místostarostou Lovosic. Ten soka v lásce postřelil

Krimi

„Potkala jsem se s ním u recepce, pak mezi námi začala konfrontace. Nepřišlo mi, že dveře od pokoje vykopne, ale vykopl je. Zůstala jsem celá zkoprnělá. Pak jsem vletěla do pokoje a už jsem je viděla ležet na posteli,“ vypověděla žena s tím, že výstřel vůbec neslyšela.

„Dovedete si to představit, kvůli mně je jeden člověk v nemocnici a druhého možná zavřou,“ řekla žena s tím, že se vzpomínky na nešťastnou událost snaží vytěsnit.

Podle výpovědi postřeleného muže byl prý výstřel velmi hlučný a po celém pokoji byl cítit spálený střelný prach. „Kdybych věděl, že má zbraň, nikdy bych do toho pokoje nevlezl,“ uvedl.

Při jeho střelném poranění hrozilo, že střela zasáhne důležité orgány. Z posudku v oboru soudního lékařství vyplynulo, že má po operaci zranění trvalé následky.

„Byl nutný rychlý operační zákrok,“ píše se v lékařském posudku, z něhož soudce četl.

Dovedete si to představit, kvůli mně je jeden člověk v nemocnici a druhého možná zavřou.
manželka postřeleného muže

Od incidentu se postřelený léčí na psychiatrii a chodí k psycholožce, trpí posttraumatickou stresovou poruchou, která se rozvinula do těžkého stupně a která je v přímé souvislosti s napadením, uvedl znalec.

Závada popsal soudu podrobně svou verzi incidentu při prvním líčení, jak poškozený vyrazil dveře pokoje a vrhl se na něj.

„Začal mi nadávat a vyhrožovat zabitím. Chytil mě pod krkem a mlátil pěstí do obličeje. A během toho chaosu, zmatku, blázince zazněl výstřel,“ řekl obžalovaný s tím, že potom ještě schytal od poškozeného několik ran do obličeje a břicha. Až poté prý odešel.

Závada odjel domů, kde ho po čase kontaktovala policie. Znalec uvedl, že se Závada snaží vytvářet dobrý dojem a má velmi vysokou tendenci odpovídat způsobem, který považuje za sociálně žádoucí.

Soudní jednání má pokračovat v prvních měsících příštího roku, kdy by mohl padnout i rozsudek.

Přiložil mi zbraň na břicho a vystřelil, popsal muž incident s bývalým místostarostou Lovosic

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám