Hlavní obsah

Muž přistihl manželku v posteli s bývalým místostarostou Lovosic. Ten soka v lásce postřelil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústecký krajský soud se v pátek začal zabývat případem pokusu vraždy muže na Litoměřicku, ze kterého se zpovídá bývalý místostarosta Lovosic Miroslav Závada. Žalobce ho viní, že po roztržce střelil do břicha svého soka v lásce. Sedmapadesátiletý obžalovaný během své výpovědi vinu odmítl, podle něj šlo o nešťastnou událost. Státní zástupce pro něj požaduje osmiletý trest vězení.

Foto: Karel Otcovský , Právo

Obžalovaný Miroslav Závada na lavici obžalovaných

Článek

Závada měl podle obžaloby na konci ledna 2022 v hotelovém pokoji ve Staškově na Litoměřicku, kde trávil čas se svou tehdejší milenkou, po předchozí potyčce legálně drženou pistolí střelit do břicha jejího manžela, který je přistihl v posteli.

V obžalobě stojí, že Závada přiložil svoji samonabíjecí pistoli s nataženým závěrem k břichu poškozeného a ze zbraně jednou vystřelil.

Podle státního zástupce Vladimíra Jana měl poškozený štěstí, že výstřel nezasáhl orgány, jejichž poranění by ohrozilo mužův život.

Muž se léčil šest týdnů, má doživotní následky a dodnes má psychické problémy. Zmocněnec poškozeného požaduje po obžalovaném finanční odškodnění.

Závada popsal soudu podrobně svou verzi incidentu. Podle ní se s milenkou sešli v dopoledních hodinách v hotelovém pokoji. Po sexu zajel pro oběd do nedalekého motorestu. Když se vrátil, pokrm společně snědli a poté si šla žena zatelefonovat na chodbu.

Závada se podle svých slov začal oblékat, protože nastal čas odchodu. Vzal si telefon, klíče a zbraň, kterou odjištěnou běžně nosil u sebe. Na chodbě pak uslyšel hluk, když si vzal zbraň do pravé ruky, vykopl poškozený dveře a vrhl se na něj.

„Začal mi nadávat a vyhrožovat zabitím. Chytil mě pod krkem a mlátil pěstí do obličeje. A během toho zmatku zazněl výstřel,“ vypověděl obžalovaný s tím, že potom ještě schytal několik ran do obličeje a břicha. Až poté poškozený odešel. Závada odjel domů, kde ho po čase kontaktovala policie.

„Byla to nešťastná náhoda. Nejsem žádný násilník. Je mi líto, že k tomu došlo,“ řekl mimo jiné obžalovaný s tím, že se cítí nevinen. Na otázky soudce Martina Paroulka odmítl odpovídat.

Soudce ho ještě upozornil na rozpor mezi jeho nynější výpovědí a výpovědí v přípravném řízení, kde uvedl, že výstřel z pistole vyšel v jiné fázi potyčky. Závada odvětil, že za bezmála dva roky od události měl dost času, aby si lépe vybavil, jak probíhala.

Soudce odročil hlavní líčení na 14. listopadu, kdy bude vypovídat poškozený a další svědci.

Muže podezřelého z vraždy ženy, jejíž tělo nalezl turista na hřbitově na Českokrumlovsku, našli mrtvého

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám