Hlavní obsah

Muž, který rozpáral svoji manželku, se u soudu zhroutil

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tragický příběh mladého manželství skončil ve středu u Krajského soudu v Brně desetiletým trestem pro Václav Haranta z Třebíče - Budíkovic. Jednatřicetiletý muž žil se svojí mladší ženou necelých pět let v bezdětném svazku. V opilosti se v květnu pokusil ženu zabít, protože s ním nechtěla mít ten večer sex.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Václav Harant se u hlavního líčení před soudem v Brně zhroutil a vynesení rozsudku tak neslyšel.

Článek

Opilý manžel ji po odmítnutí jeho sexuálních návrhů nejprve dusil polštářem. Poté odešel do kuchyně, odkud si donesl čerstvě nabroušený kuchyňský nůž s téměř dvanácticentimetrovou čepelí. Tím ji bodnul do břicha, které následně tahem dolů prakticky rozpáral v délce čtvrt metru.

Byl na mne hodný, někdy se opil, ale ne moc. To až v poslední době. Ale agresivní to on moc nebyl.
napadená žena

Rána byla tak veliká, že z těla vyhřezla střeva. Další velmi nebezpečnou ránu pak vedl do oblasti třísel. „Nožem opakovaně bodal do těla ženy a jen shodou šťastných náhod netrefil žádnou oblast, při jejímž zasažení by následovala okamžitá smrt,“ uvedl v posudku předvolaný soudní znalec.

Ženu zachránilo, že jí byla okamžitě poskytnuta odborná pomoc a rychle se dostala na operační sál. Kolem domu šla totiž trojice místních mužů, z nichž jeden je profesionální záchranář. O poraněné se dověděl od samotného útočníka, který však na ulici tvrdil, že se jeho manželka pokusila spáchat sebevraždu bodnutím do břicha.

Odpuštění tchána mu zpět manželku nevrátí

„Byl na mne hodný, někdy se opil, ale ne moc. To až v poslední době. Ale agresivní to on moc nebyl,“ uvedla u soudu žena, která podá návrh k rozvodu. To také bylo příčinou několika výstupů před senátem, kdy se Harant opakovaně omlouval a prosil, aby mu žena odpustila.

Odpuštění se mu dostalo od tchána, který mu však řekl, že s návratem k manželce mu pomoci nemůže. Po jeho odchodu se Harant, který se k činu doznal, psychicky zhroutil a z budovy soudu ho odvezla vězeňská lékařská služba. Vynesení rozsudku už proto neslyšel.

Soudce Pavel Göth ho poslal do vězení s ostrahou. Podle znalců je u muže s lehkou mentální retardací, který je však za své činy plně odpovědný, možná resocializace.

Reklama

Výběr článků

Načítám