Hlavní obsah

Muž dostal za lži o zabíjení pacientů v nemocnici podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plzeňský krajský soud v úterý uložil dvouletou podmínku za šíření poplašné zprávy a pomluvu Pavlu Hlávkovi (64), který nařkl plzeňskou fakultní nemocnici, že zabíjí pacienty s covidem. Ve zveřejněném videu řekl, že lékaři a zdravotníci jim nechtěli podávat léky ivermektin a isoprinosin. Navíc se musí omluvit nemocnici a přednostovi první interní kliniky Martinu Matějovičovi. Rozsudek je pravomocný.

Pavel Hlávka (ve vestě) v soudní síniVideo: Klára Mrázová, Právo

 
Článek

„Pokud někdo natvrdo uvádí, že dochází v nemocnici k zabíjení, že je tam raději nechají umřít, bavíme se o osočování případně z hromadné vraždy,“ zdůvodnil předseda senátu Pravoslav Polák. Dále konstatoval, že Hlávka by před soudem vůbec nestál, kdyby své názory, jež nebyly pravdivé, veřejně nevysílal. Obžalovaného označil za úžasného manipulátora.

Proti pravomocnému rozsudku je možné podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Hlávkův obhájce Jindřich Rajchl to svému klientovi doporučí. I tak se musí za svá slova omluvit plzeňské fakultní nemocnici i přednostovi první interní kliniky Martinu Matějovičovi.

Oba Hlávkovi obhájci žádali zproštění obžaloby. Podle Šimona Jirky jeho klient šířil informace, které měl podložené, tedy že ivermektin zachraňuje životy. „Proto se také dožadoval léku pro svou matku. Postupoval bych naprosto shodně, kdyby se jednalo o někoho blízkého,“ podotkl. Doplnil, že videem, jež Hlávka umístil na alternativní kanál Svobodný vysílač, nemohl nikoho znepokojit, protože v drtivé většině mají posluchači stejné názory.

Druhý obhájce Rajchl upozornil, že Státní ústav pro kontrolu léčiv, který účinek ivermektinu v léčbě covidu neprokázal, není jedinou autoritou. Rajchl poukázal na to, že existuje řada studií, které účinnost naopak potvrzují. „V budoucnu se dozvíme ohledně covidu mnoho a mnoho věcí. Je možné, že bude ivermektin používán po celém světě, až splaskne mediální bublina, která je kolem toho vytvořená,“ dodal.

Úterní líčení provázela zvýšená bezpečnostní opatření. Před budovou a také vevnitř byla řada policistů, včetně antikonfliktního týmu, a rovněž více členů justiční stráže. Důvodem byla účast Hlávkových podporovatelů, kterých dorazilo asi deset. Do soudní síně se vydávaly vstupenky pro novináře i veřejnost.

Omluva přednostovi

Hlávka byl původně zproštěn obžaloby, krajský soud však rozsudek zrušil a věc vrátil na okres. Letos v únoru pak dostal muž podmíněný trest 2,5 roku a navíc se musel omluvit přednostovi první interní kliniky Martinu Matějovičovi, jehož označil za nafoukance spojeného s politiky. Proti rozsudku se odvolal, a tak se případem znovu v úterý zabýval krajský soud.

Hlávka se do nemocnice dostal během vrcholící vlny pandemie v roce 2021. Na tamějším covidovém oddělení ležela jeho matka, která tou dobou byla ve velmi špatném stavu. V tajně pořízeném záznamu připustil, že ho personál dovnitř pustil, aby se s ní rozloučil. Ve zhruba tříhodinovém videu také řekl, že matka nemusela zemřít, pokud by dostala uvedené léky.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Pavel Hlávka u soudu

Záznam následně zveřejnil na internetu, kde ho vidělo skoro 50 tisíc lidí. „V nahrávce uváděl nepravdivé informace o tom, že v plzeňské fakultní nemocnici dochází k zabíjení pacientů, nejsou jim podávány léky na nemoc covid-19 a nechávají je tam umřít. Dále tvrdil, že vakcíny jsou pokusy na lidech, které vedou k tisícům úmrtí,“ sdělil státní zástupce.

Soud potvrdil trest pro Volného za zprávy o vraždění pacientů. Podstatu řízení exposlanec nepochopil, řekl žalobce

Krimi

Čtyřiašedesátiletý muž před soudem zdůrazňoval, že se cítí nevinen. Podle něj mu chyběly potřebné informace. „Já bych to nikdy nenatáčel, ale donutil mě k tomu přístup lékařů, kteří mi nechtěli nic říci o zdravotním stavu matky a odmítli jí podat naprosto neškodný lék ivermektin. Říkal jsem si, že jediným způsobem, jak je k tomu mohu donutit, je všechno dokumentovat. V té chvíli jedinou mojí snahou bylo pomoci mé matce. Nevyžadoval jsem nic, co by jí mohlo ublížit,“ podotkl.

Během soudních líčení pak trval na svém názoru, že v plzeňské fakultní nemocnici může docházet k zabíjení pacientů. Podle psychiatrického posudku má ovšem Hlávka sklon popírat svá selhání, životní situace si vyhodnocuje podle svého, vytváří si vlastní teorie, když něčemu nerozumí.

Ivermektin některá zdravotnická zařízení skutečně používala při léčbě covidu, nicméně jeho účinnost se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv neprokázala.

Foto: Klára Mrázová

K plzeňskému krajskému soudu v úterý dorazili Hlávkovi podporovatelé.

Za lživé nařčení nemocnice o zabíjení pacientů dostal muž podmínku a musí se omluvit

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám