Hlavní obsah

Mladík v brněnském autobuse vytáhl na vrstevníka nůž a vzal mu 60 korun. Dostal dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nepříliš vítaný dárek si nadělil k plnoletosti mladík, který má navzdory nízkému věku už pěkných pár zářezů v trestním rejstříku. Nově totiž zakusí, jaké je to ve vězení. Tam se dostal kvůli tomu, že si v autobuse přisedl ke svému vrstevníkovi, začal si pohrávat s nožem a takto ze své oběti vymámil pár drobných, celkem 60 korun. Za loupež mu to vyneslo dva roky za mřížemi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K útoku došlo loni v dubnu v jednom z ranních spojů brněnské MHD. Loupežník si přisedl na zadní trojsedadlo, vytáhl z kapsy nůž a držel ho mezi koleny tak, aby ho vedle sedící mladík dobře viděl. „U toho říkal, že ten nůž použije, načež poškozený ze strachu uposlechl a vyndal z kapes drobnou finanční hotovost v celkové výši 60 korun,“ popsala obžaloba.

Brněnský městský soud za to mladého lupiče poslal na dva roky do vězení, mladík se ale proti verdiktu odvolal s poněkud rozporuplným odůvodněním, že čin nezpochybňuje, nůž ale neměl, ovšem celkově pořádně neví, jak se to stalo.

Poškozený měl z obžalovaného, respektive z možného použití nože vůči němu, strach
z rozsudku Krajského soudu v Brně

„Obžalovaným je od samého počátku zpochybňována okolnost použití nože „motýlka“ při spáchání trestného činu. Uvedl, že nůž nevlastní a že si na jeho použití nepamatuje,“ tvrdil loupežníkův advokát.

Muž ve Vyškově bažil po dalších sexuálních hrátkách s nezletilou, přišla i s ozbrojenými vyděrači

Krimi

Odvolací senát ale nepřesvědčil. Soudci poukázali na to, že mladík se poškozenému omluvil, a dokonce mu poslal pět set korun jako náhradu škody. „Je zřejmé, že poškozený měl z obžalovaného, respektive z možného použití nože vůči němu, strach. Bez toho, aby obžalovaný vůči němu při své „žádosti“ o vydání peněz nepoužil nože, neměl poškozený nejmenší důvod mu jakékoliv peníze vydávat,“ zhodnotili soudci.

Oloupený mladík navíc pachatele bezpečně poznal při rekognici, pohyb obžalovaného zachytily i bezpečnostní kamery. Sám lupič navíc přiznal, že si k poškozenému přisedl, protože potřeboval peníze.

Soudci také připomněli, že mladík ještě jako mladistvý dostal za krádež a neoprávněné opatření platebního prostředku obecně prospěšné práce, a navíc byl v podmínce za předchozí loupež. Může tak počítat s tím, že k nyní uloženému trestu mu přibude další rok vězení z předchozího odsouzení.

Na nádraží v Šumperku oloupil dívku, za pět minut se udal. Hrozí mu deset let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám