Hlavní obsah

18, 10, 9 a 6 let. Soud tvrdě ztrestal brutální napadení v Brně, oběť je na vozíku

Právo, Miroslav Homola
Brno

Brněnský krajský soud v pondělí potrestal 6 až 18 roky vězení čtyři mladíky (19 až 24 let) za brutální útok na dalšího mladého muže, ze kterého je invalida. Obžalovaní podle policie loni v únoru vylákali do parku v Žabovřeskách svého vietnamského kamaráda, kterého zbili baseballovou pálkou.

Obžalovaní u krajského soudu v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Zbitému mladíkovi, Ilongu D., přezdívanému Milan (22), k tomu aplikovali povzbuzující drogu extázi. Pak mu měli nasadit na hlavu igelitový pytel a těžce zraněného odvézt do lesa v okolí Bílovic nad Svitavou. V lese podle spisu muže znovu bili a kopali ho, rovněž mu vnutili další extázi. Pak podle verdiktu oběti ukradli 140 000 korun a z lesa odjeli.

Soud poslal Marka Vejpustka za pokus o vraždu na 18 let do vězení, Vojtěcha Hlavačku na šest let, deset roků si má odsedět Patrik Ihm a Duc Anh Tran byl poslán do vězení na devět let.

Podle znalců poškozený utrpěl mnohačetná zranění, mimo jiné zhmoždění mozku, krvácení do něj, vnitřní krvácení a řadu dalších poranění. „Muselo jim být jasné, že ve stavu, v jakém oběť v lese zanechali, a s ohledem na zimní počasí je bezprostředně ohrožena na životě,“ uvedl soudce Aleš Novotný.

Pobodal milence své přítelkyně, dostal 12,5 roku

Krimi

Mládence jen se štěstím pomohla zachránit aplikace, kterou měl v mobilu a pomocí které ještě před úplným kolapsem organismu dokázal vyslat záchrannou SMS, a jeho tělo pak našli v lese kamarádi, ke kterým se zpráva dostala.

Mladý muž, který mimo jiné obchodoval s tabákem do vodních dýmek, což byla záminka pro jeho vylákání na osudovou schůzku, je po téměř půldruhém roce od napadení totálním invalidou.

Foto: Právo

Obžalovaní u Krajského soudu v Brně

„Jeho poškození je trvalé, zůstane upoután na vozíku. Dokáže pohybovat, a to pouze jen částečně, levou rukou, ztratil schopnost řeči, kdy stěží zvládá odpovídat pouze ano či ne,“ zaznělo u soudu.

„Jde o nevratné poškození zdraví mladého člověka, jeho vyřazení ze života. Nejde zde jen o zmiňované peníze. Jde o až nepochopitelně brutální útok, který mají na svědomí středoškolsky či vysokoškolsky vzdělaní lidé,“ narážel soudce na skutečnost, že tři z obžalovaných jsou středoškoláci, jeden vysokoškolák, jeden z útočníků je student hry na housle.

Přerazil o otce pánev a pak ho ubodal, dostal 12,5 roku

Krimi

Jak uvedl státní zástupce Petr Bejšovec, který útočníkům navrhoval tresty v horní polovině sazby, kdy mohli jít až na dvacet let do vězení, všichni čtyři se na útok připravovali, což dosvědčovala komunikace z jejich mobilních telefonů.

O chladnokrevné bezcitnosti útočníků měla svědčit i další komunikace po útoku, kdy jeden z nich psal, že se akce natolik vydařila, že by to stálo za oslavu, konkrétně v jedné z nejdražších restaurací v Brně, včetně prostitutek a kokainu.

Mladíci vinu nepopírali, snažili se však i prostřednictvím svých obhájců, z nichž jeden měl obhajovací řeč například na zhruba dvě hodiny, vinu házet jeden na druhého. Podle těchto výpovědí měl mít největší podíl na útoku s nejhoršími následky a údery pálkou Marek Vejpustek.

Naopak nejmenší vinu pociťoval další Vietnamec Duc Anh Tran, který se hájil tím, že sloužil pouze jako řidič. I jemu však bylo podle obžaloby a soudních znalců jasné, jaké následky může útok mít, a také to, že muž s igelitovým pytlem na hlavě, kterého z Brna po prvním útoku odvážel, může zemřít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám