Hlavní obsah

Na účtech pro postižené tornádem je už více než miliarda

Aktualizováno

Na účtech pro pomoc lidem postiženým řáděním tornáda na jihu Moravy se již vybralo přes miliardu korun. Nebývalá vlna solidarity spojila drobné dárce, firmy i obce a města.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Odstraňování škod v Mikulčicích na Hodonínsku.

Článek

Nejvíce peněz je aktuálně na účtu Diecézní charity Brno, na který lidé dosud poslali 247 milionů korun. Například sbírkový účet Nadace Via v pátek dopoledne překonal hranici 200 milionů, na účtu organizace Člověk v tísni je 136,5 milionu korun. Ke 100 milionům se blíží Český červený kříž. Vyplývá to z údajů na stránkách organizací, které sbírky pořádají, a z vyjádření zástupců těchto organizací.

Peníze na účtech přibývaly nejrychleji bezprostředně po katastrofě a po víkendu, kdy se načetly transakce z volných dnů. Už na začátku týdne bylo na sbírkových účtech dohromady okolo 850 milionů. Od té doby peníze přibývají pomaleji.

Kde lze přispět lidem postiženým řáděním tornáda na jihu Moravy

Domácí

Vybraná suma, byť po menších částkách, roste stabilně například na portálu donio.cz, jehož prostřednictvím lidé přispívají konkrétním rodinám.

Další obtížně vyčíslitelnou pomoc pro postižené obce představují dobrovolníci, kteří na místě pomáhají s odstraňováním škod i s opravami poničených domů i infrastruktury.

Škody Jihomoravský kraj odhadoval před pár dny na 15 miliard korun.

FOTO: Týden po apokalypse. Suť pomalu mizí, objevují se nové zdi a střechy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám