Hlavní obsah

Ministr Bublan o odvolání Koláře neuvažuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra František Bublan v současnosti neuvažuje o odvolání policejního prezidenta Jiřího Koláře kvůli útěku podnikatele Radovana Krejčíře. Potrestá policisty, kterým obviněný při domovní prohlídce utekl, i jejich nadřízené z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Při akci totiž podle něj selhal útvar jako celek. Premiér Jiří Paroubek naopak Kolářovi vzkázal, že by měl o vyvození osobní odpovědnosti minimálně uvažovat.

Článek

Paroubek chce po návratu ze zahraničí mluvit s policejním prezidentem.

"Má (Bublan) moji plnou důvěru provést jakékoliv personální změny počínaje policejním ředitelem a konče kýmkoliv jiným," řekl cestou do Japonska.

"Ta akce byla špatně připravena, špatně zabezpečena, lidé byli špatně poučeni. Je to systémové selhání útvaru," řekl v úterý Bublan novinářům. O potrestání viníků bude informovat ve středu na tiskové konferenci. Přiklání se k tomu, že policisté postupovali neprofesionálně, i když verzi, že byli podplaceni, úplně vyloučit nemůže.

Kvůli postupu policie při Krejčířově útěku ráno hovořil s Bublanem premiér Jiří Paroubek, který je pro přísné a rychlé potrestání zasahujících policistů i jejich šéfů. Bublan by odstupovat neměl, ale policejní prezident by o vyvození osobní odpovědnosti měl alespoň přemýšlet, vzkázal premiér. [celá zpráva]

Kauzou se bude příští úterý večer zabývat branný výbor Sněmovny. Na své zasedání si pozval Bublana i Koláře.

"V této chvíli o tom (odvolání Koláře) neuvažuji, ale samozřejmě o tom s ním budu mluvit," prohlásil ministr vnitra. I když Kolář podle něj nese odpovědnost za celý policejní sbor, v tomto případě odpovídají nižší vedoucí pracovníci z protikorupční služby. "Chci začít u odpovědnosti těch, kteří pochybili, tam je to celkem jasné," uvedl Bublan.

Na Krejčíře vydán zatykač

Ministr vnitra Bublan již v pondělí uvedl, že indicie naznačují, že se Krejčíř skrývá v zahraničí. Proto policie požádala o vydání zatykače. Soud dnes vydal tuzemský a evropský zatykač, mezinárodní se připravuje. Státní zástupkyně v pondělí vypracovala návrh, soud jej však ještě neobdržel.

"Jakmile jej ale dostanu, vyhotovím jej, soud již má v této věci jasno," uvedl soudce obvodního soudu pro Prahu 9 Petr Slunečko. Podle něj jsou v Krejčířově případu dány všechny důvody pro vydání zatykačů.

Eurozatykač si u soudu vyzvedla policie a předala ho národní centrále Sirene, která má v rámci EU na starosti pátrání po hledaných osobách. "Zatykač se přeloží do angličtiny a dnes odpoledne bude rozeslán do zemí Evropské unie," řekl pracovník Sirene David Heřman. Žádost o spolupráci při pátrání a zatčení podle něj obsahuje fotku, popis a další identifikační materiály, které má policie k dispozici.

Pokud by Krejčíře policie někde v EU našla, bude ho moci nyní na základě eurozatykače zatknout.

Anketa

Měl by policejní prezident Jiří Kolář rezignovat?
ano
86,4 %
ne
13,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1349 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám