Hlavní obsah

Michaláková ani po 10 letech nevzdává boj o syny v Norsku. Ti žijí neznámo kde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již deset let bojů s úřady a soudy, do kterých se vložili i nejvyšší ústavní činitelé, má za sebou Eva Michaláková, jíž odebraly úřady dva syny v Norsku, kde žila s manželem. Potomky jí sebral úřad na ochranu dětí Barnevernet kvůli podezřením ze zneužívání, která se ale nakonec nepotvrdila. Norské úřady nicméně zakázaly matce kontakt se syny, kteří jsou mezitím každý v nové rodině neznámo kde. Michaláková boj nevzdala a čeká na verdikt soudu ve Štrasburku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

Naposledy v případu rozhodoval Okresní soud v Hodoníně, který letos v lednu formálně svěřil děti Evy Michalákové do její péče. Na faktický stav, kdy jsou chlapci v Norsku rozděleni do dvou různých rodin a místo jejich pobytu tamější úřady tají,  to ale vliv nemá.

Norské úřady rozhodly o odebrání dětí již 18. května 2011, Michaláková ale ani po deseti letech boj nevzdává. Členka petičního výboru na podporu Michalákové rodiny, senátorka Jitka Chalánková Novinkám řekla, že se nyní očekává rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, podle kterého se budou odvíjet matčiny další kroky. „Rozhodnutí by podle mých informací mohlo padnout již brzy,” naznačila senátorka.

Petříček jednal v Norsku o dětech Michalákové

Domácí

Pracuje ve školce

Michaláková se později po odebrání dětí s manželem rozvedla a nyní žije v Norsku poblíž Bodø s přítelem a jeho dcerou. Pracuje ve školce s dětmi do šesti let. Během studia byla na praxi na základní škole a pracovala s dětmi od první do desáté třídy. Pracuje jak se zdravými dětmi, tak i s dětmi, které mají i různé zdravotní potíže - autismus, ADHD, diabetes. Je to podle ní paradox, vzhledem k tomu, že jí její vlastní děti odmítají vydat.

Vyjádření matky odebraných dětí v Norsku (10. února 2015)Video: Novinky

„Nejhorší je, že s tím nemůžu nic dělat, ani nevím, jak tu bezmoc popsat," sdělila ČTK v korespondenčním rozhovoru.

„Nemohla jsem být s kluky, vidět je vyrůstat, doprovodit je první školní den do školy, učit se s nimi, pomáhat jim s úkoly, trávit spolu volný čas, jezdit na výlety. Já samozřejmě vím, že nemohu přijít a vytrhnout je z prostředí, kde nyní žijí. Už si pravděpodobně museli navyknout na pěstouny, a proto bych je rozhodně nechtěla z jejich života vymazat. Museli bychom krůček pro krůčku, poradit se i s psychology, potkávat se, navštěvovat, vyrazit na společný výlet, konečně si telefonovat a psát, zjistit, co děti baví a zajímá. Nemíním se vzdát," uvedla Michaláková.

Michaláková podala stížnost na Norsko k soudu pro lidská práva ve Štrasburku

Evropa

Eva a Josef Michalákovi se v Norsku usadili po svatbě v roce 2005, manžel tam už dříve žil. V roce 2005 se jim narodil Denis, v roce 2008 David. Všichni mají české občanství. Norská sociální služba Barnevernet (také Barnevern) rozhodla o odebrání kvůli podezření z mateřské školy, že otec syny sexuálně zneužívá. Policie začala vyšetřovat otce i matku, podezření se ale nepotvrdila. Manželé se později rozvedli.

Předloni také hovořil o případu tehdejší šéf české diplomacie Tomáš Petříček na své návštěvě v Norsku. Výsledkem byla tehdy dohoda na výměně více informací ohledně českých dětí.

Lidé v centru Prahy podpořili matku sourozenců Michalákových (29. ledna 2015)Video: Novinky

Od února 2012 bratři žijí každý v jiné pěstounské rodině, na podzim 2015 norské úřady zbavily matku rodičovských práv. Úřad Michalákové kontakt s dětmi zakázal.

„Bez výsledku se dožaduju dokonce jen zdravotní dokumentace dětí nebo zpráv, jak se jim vede ve škole. Veškeré informace, které se ke mně za ty roky dostaly, pochází od stále stejné úřednice Barnevernu," uvedla Michaláková.

Syna Davida viděla naposledy před šesti, respektive sedmi lety v srpnu 2015, Denise v dubnu 2014. „Schůzky byly krátké, trvaly cca 1,5 až dvě hodiny a asistovaly u nich pracovnice Barnevernu. Nesměla jsem mluvit o společně stráveném životě, při jakékoliv zmínce o rodině mi vyhrožovali ukončením schůzky. Musela jsem s dětmi mluvit jen o tom, co je teď a tady. Pokud bych měla přepočítat čas strávený s dětmi po odebrání, nebyl by to dohromady ani jeden týden vcelku," popsala Michaláková.

Diplomacie posílá do Norska nótu. Syn Michalákové zůstává i českým občanem, připomíná

Domácí

Česká politická reprezentace se podle ní snažila věc řešit na mezistátní úrovni, prezident Miloš Zeman posílal do Norska intervenci. „Pokud jde o české velvyslanectví v Oslo, doufala jsem, že se jim podaří alespoň s dětmi nebo jejich pěstouny spojit, ale Barnevern to nepřipustil," řekla matka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám