Hlavní obsah

Soud v Hodoníně svěřil Michalákové syny formálně do péče

Hodonín

Okresní soud v Hodoníně tento týden formálně svěřil děti Evy Michalákové do její péče. Uvedla to členka petičního výboru na podporu rodiny a senátorka Jitka Chalánková. Chlapce Michalákové a jejímu tehdejšímu manželovi před deseti lety odebraly norské úřady. Případ také čeká na projednání Evropským soudem pro lidská práva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

"Soud se jednoznačně postavil na stranu matky a ocenil její mnohaletý boj o vlastní děti. Více v tuto chvíli nebudeme s ohledem na děti a na probíhající soudní řízení u štrasburského soudu pro lidská práva komentovat. Jen mohu potvrdit, že paní Michaláková soud ubezpečila o tom, že si je dobře vědoma obtížné situace, ve které se děti po letech násilného odloučení ocitají, a že dál bude jednat s odpovídající citlivostí k jejich zájmům," uvedl Chalánková.

Norská sociální služba odebrala rodičům chlapce na jaře 2011 kvůli podezření ze zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Před šesti lety norské úřady zbavily Michalákovou rodičovských práv k oběma synům, otci práva ponechaly. Matka s následnými odvoláními neuspěla. V roce 2017 se obrátila se stížností na Norsko na Evropský soud pro lidská práva.

Chlapci byli v Norsku rozděleni do dvou různých rodin. Současné místo pobytu dětí a další informace o nich norské úřady tají.

Okresní soud se řízením, v němž se Michaláková domáhala vrácení svých dětí do péče prostřednictvím českých soudů, zabýval opakovaně. Třikrát jej zastavil, naposledy s odůvodněním, ve kterém norská rozhodnutí označil za dostatečná s ohledem na to, kde chlapci mají obvyklý pobyt.

Odvolací Krajský soud v Brně ale věc vracel zpět s tím, že bez ohledu na obvyklý pobyt dětí mohou ve věci rozhodnout právě české soudy. Naposledy krajský soud nařídil, aby v řízení u okresního soudu pokračoval jiný soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám