Hlavní obsah

Petříček jednal v Norsku o dětech Michalákové

Právo, kab

Česko a Norsko si budou ohledně českých dětí vyměňovat více informací. To je jeden z výsledků páteční návštěvy ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) v Norsku.

Foto: Novinky

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

„Na jednání s ministryní zahraničí Norska Eriksen Soreideovou jsem ocenil vzájemné vztahy, Norské fondy i environmentální politiku. Jsem rád, že se podařilo domluvit i lepší komunikaci ohledně dětí českých krajanů. Chceme společné bezpečnostní a obranné projekty i spolupráci v rámci NATO,“ napsal Petříček na Twitter.

Na otázku Práva, zda se věnoval i situaci okolo rodiny Michalákových, známé případem dvou českých chlapců odebraných matce úřadem na ochranu dětí Barnevernet, Právu napsal: „O českých dětech jsme hovořili.“

Zapojte do věci Visegrád, vyzvala Babiše Chalánková

K řešení situace vyzvala v úterý ministra senátorka Jitka Chalánková (nestr.). Podle ní by měl Petříček vysvětlit, co konkrétně má „zlepšení komunikace ve věci dětí českých krajanů“ znamenat a v čem českým občanům prospěje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

„Považuji za žádoucí, aby za dané situace premiér Andrej Babiš dostál svému slovu a inicioval jednání a společný postup vůči Norsku s dalšími premiéry zemí Visegrádu, jejichž občané se v Norsku ocitli ve stejné situaci jako Eva Michaláková,“ napsala Chalánková.

„Pouze silný politický tlak může Norsko přimět k respektování mezinárodního práva na ochranu rodiny a dětí a vést k ústupkům v konkrétních případech,“ dodala.

Ocenila postoj polské vlády, která odmítla ustoupit tlaku Norska. Polský konzul byl za svou aktivní pomoc polským rodinám ve sporech s Barnevernetem vyhoštěn, na oplátku pak Polsko vyhostilo norského diplomata.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám