Hlavní obsah

Matce, která v Pardubicích odložila dítě do kontejneru, soud zpřísnil trest na 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) zpřísnil trest ženě z Pardubic, která loni v lednu své dítě bezprostředně po porodu pohodila do kontejneru, z 12 na 15 let vězení. Nejvyšší instance tak vyhověla dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, zatímco dovolání odsouzené ženy soud odmítl.

Žena obžalovaná z pokusu o vraždu novorozence (31. října 2022)Video: Právo

 
Článek

Rozsudek je dostupný na elektronické úřední desce. Žena je momentálně ve výkonu trestu. Podchlazenou holčičku zachránila z odpadků dvojice bezdomovců.

„NS ve shodě se státním zástupcem nesdílí názor Vrchního soudu v Praze, že byly dány podmínky pro uložení trestu pod zákonnou trestní sazbou,“ řekl mluvčí soudu Petr Tomíček.

„Neshledal totiž žádné okolnosti, které by snižovaly závažnost a společenskou škodlivost jednání obviněné natolik, aby bylo možno odůvodnit mimořádné snížení trestu pod dolní hranici zákonné trestní sazby,“ dodal s tím, že sazba začíná právě na 15 letech.

Soud snížil trest matce, která pohodila novorozence do popelnice

Krimi

Žena podle nejvyšší instance udělala „naprosto vše, co mohlo vést k dokonání trestného činu vraždy“. Právě narozené, zcela bezbranné dítě zabalila pouze do tenkého a mokrého povlečení a odhodila ho v zimě, mrazu a v noci do kontejneru na konci slepé ulice.

NS konstatoval, že s ohledem na místo a čas odložení dítěte i panující povětrnostní podmínky mohla matka jen těžko předpokládat, že novorozenec přežije.

Dovolání podala i odsouzená žena, a to kvůli právní kvalifikaci činu. Uvedla, že se nacházela v rozrušení způsobeném porodem, a proto měl být skutek posouzen nikoliv jako pokus o vraždu, ale jako pokus o vraždu novorozeného dítěte matkou, což je paragraf s mírnějším postihem.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Žena obžalovaná z pokusu o vraždu novorozence v Pardubicích (31. října 2022)

„Tyto námitky však NS, stejně jako soudy v předchozím řízení, vyhodnotil jako zjevně neopodstatněné, proto její dovolání odmítl,“ uvedl Tomíček.

Žena porodila tajně ve sklepní kóji, do které sjela výtahem poté, co ucítila porodní bolesti. Ve společném pardubickém bytě spal její partner, který o těhotenství nevěděl. Šlo o její třetí dítě. Po porodu se vrátila do postele. Následně usnula a ráno ji vzbudila až policie.

Pardubický soud původně uložil ženě šestnáctiletý trest. Vrchní soud v Praze jej ale zmírnil na 12 let, tedy pod sazbu.

Přihlédl k tomu, že proti dítěti nepoužila fyzické násilí. Poukázal i na to, že o předchozí dvě děti se žena starala dobře a že odložená holčička nemá zdravotní následky.

Žena nacpala novorozeně do květináče a zasypala ho, aby zachránila vztah. Soud jí snížil trest

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám