Hlavní obsah

Mám v hlavě šelmu, řekl obžalovaný z těžkého ublížení na zdraví. Dostal 11,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dlouhé vlasy, rozježené vousy a zmatená řeč, v níž nechyběli hadi a šelma v hlavě. Tak se prezentoval před soudem muž obžalovaný z toho, že klackem ubil svého známého. Nelze se divit, že soud měl pochyby o jeho duševním stavu, přizvaný znalec ale nakonec prohlásil, že byť by se laikovi mohl jevit mužův stav jako zbláznění, ve skutečnosti jde jen o silnou reakci na prožité události včetně vazby.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Senát brněnského krajského soudu v čele s Hanou Kurfiřtovou nakonec muže, který tvrdil, že bude „bručet tak miliardu let“, odsoudil za těžké ublížení na zdraví „jen“ na jedenáct a půl roku. Trest si má odpykat za to, že před rokem vedle nádraží Brno-Královo Pole větví umlátil svého bezdomoveckého známého. Tomu zasadil jedenáct ran a způsobil mu mimo jiné krvácení do mozku.

Muž byl původně blízko dohody o vině a trestu, jenže když jej soud uviděl, zapochyboval o jeho možnostech pochopit, co se vlastně děje. Muže se proto ujal soudní psychiatr, který se jal zkoumat jeho stav. Znalec uvažoval i nad výskytem raritního Ganserova syndromu, tedy situace, kdy postižený vykazuje známky duševní poruchy, vydává absurdní prohlášení či údajně slyší hlasy, ačkoli žádnou skutečnou poruchu nemá.

„Ve své hlavě jsem zničil celý svět a všem jsem ubližoval. Ale není to pravda, že jsem takový neřád. Všude lezou hadi, nedokážu popsat svět. Byl jsem šikovný kluk, chodil jsem v obleku. Mně se všecko točí obráceně,“ tvrdil například muž před soudem.

Mrtvola na skládce u Karlových Varů. Útočník měl muže uškrtit, dát do kufru a vyhodit do kontejneru

Krimi

„Mám v hlavě šelmu. Mluví a jedná za mě, vysmívá se mi. Co se mi odehrává v hlavě, je jedna velká katastrofa. Sám sebe jsem zničil úplně zbytečně. Přišel jsem o svůj život, protože jsem idiot. Nechtěl jsem se takhle rozloučit se životem. Zničil jsem celý svět,“ přidal.

Není blázen

Znalec nakonec mužovo chování klasifikoval jako reakci na vazbu a pocity viny. „Je to pro něj těžká situace, kdy musí unést svá četná životní selhání, degradaci na úkor alkoholu. Není to takzvané zbláznění, je to těžké sžívání se se současnou situací, kdy se mu všechny jeho neúspěchy a debakly nahromadily. Věc evidentně intenzivně a těžko zpracovává, avšak časem to zpracuje,“ zhodnotil to znalec a připomenul, že muži se rozpadla dvě manželství, propadl alkoholu a skončil na ulici.

Soud uznal, že proces byl zcela neobvyklý. Nakonec však dospěl k závěru, že muž je schopen chápat smysl trestního řízení. Soudkyně Kurfiřtová v rozsudku, který mají Novinky k dispozici, pak popsala, že muž se v přípravném řízení částečně doznal, když popsal, jak oběť několikrát klackem praštil.

„V podstatě ubil poškozeného k smrti. Obžalovaný své životní problémy neřeší, on před nimi utíká. Soud však zohlednil i přístup obžalovaného k trestnému činu a hrozícímu trestu, který si představoval jako miliardu let, po kterou bude zavřený,“ napsala soudkyně při vysvětlení, jak soud došel k výši uloženého trestu.

Muže podezřelého z ubodání soka v hospodě v Praze obvinila policie z vraždy

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám