Hlavní obsah

Majitelka psa, který na Šumavě srazil cyklistku, dostala roční podmínku

– Klatovy
Právo, Patrik Biskup

Dva měsíce vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Takový trest dostala 53letá žena z Jihlavy za venčení psa bez vodítka. Její volně pobíhající mops se loni v červenci připletl pod kola cyklistce, která po pádu skončila se zlomenou rukou v nemocnici. Soud majitelku zvířete uznal vinnou z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Cyklistka se střetla se psem při jízdě z kopce. Ilustrační foto

Článek

Nehoda se stala na Šumavě v lokalitě zvané Liščí díra. Třicetiletá cyklistka sjížděla z kopce od Poledníku směrem na Prášily. „Do cesty jí vběhl nezajištěný pes rasy mops, přičemž došlo ke střetu a pádu ženy z kola. Z místa ji sanitka záchranné služby odvezla do nemocnice,“ popsala už dříve událost policistka Dana Ladmanová.

Podle klatovského soudce Jana Kasala obžalovaná žena porušila důležitou povinnost uloženou silničním zákonem, ze kterého pro vlastníky domácích zvířat plyne povinnost zabránit jejich pobíhání po pozemní komunikaci.

Pes se přimotal pod přední kolo

Případ rozhodl Kasal trestním příkazem, tedy od stolu bez projednávání obžaloby v soudní síni. „Rozhodnutí je od minulého týdne pravomocné,“ potvrdila v pondělí Právu šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová s tím, že soud ještě uložil majitelce psa zaplatit zdravotní pojišťovně bezmála 15 tisíc korun za uhrazení nákladů spojených s léčbou zraněné cyklistky.

Ta vypověděla, že pes se nejdříve rozběhl za jejím přítelem, který jel před ní. „Začala jsem brzdit a pak se mi najednou přimotal pod přední kolo. Spadla jsem z kola na zem a nemohla se pořádně hýbat. Zpátky na nohy mi museli pomoci,“ uvedla poškozená.

Bolestivá zranění

Majitelka mopse tvrdila, že se pes celou dobu držel u ní. „Pak z nějakého důvodu vběhl pod kolo cyklistce, která kolem nás projížděla,“ sdělila při výslechu žena. Soudní znalec potvrdil, že mechanismus poranění cyklistky odpovídal pádu z kola. „Zranění bylo pro poškozenou bolestivé, sádra výrazně narušovala její spánek a s mytím, oblékáním nebo obouváním byla odkázána na druhé,“ doplnil znalec.

Podle závěru policejních vyšetřovatelů se jednalo o komunikaci hojně využívanou jak pěšími turisty, tak cyklisty. Navíc se to stalo v době, kdy vrcholila sezóna a cesta byla velmi frekventovaná.

Anketa

Souhlasíte s přísnými tresty za venčení psa bez vodítka?
Ano
69,3 %
Ne
30,7 %
Celkem hlasovalo 3796 čtenářů.

Výběr článků

Načítám