Hlavní obsah

Lékařku potrestali za smrt pacientky. Nevím, za co bych se omlouvala, řekla u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Za usmrcení z nedbalosti dostala u odvolacího brněnského krajského soudu trest dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky praktická lékařka Milica Živković. Soud jí potvrdil trest za to, že neposkytla adekvátní péči své pacientce s dýchacími obtížemi. Ta následně zemřela na plicní embolii.

Za usmrcení z nedbalosti dostala lékařka u odvolacího soudu dva roky podmíněněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Bylo jí pětadvacet let, studovala vysokou školu, byla vymodlené dítě. A pak náhle zemřela kvůli masivní plicní embolii.

Na potíže s dýcháním si přitom krátce před smrtí dvakrát stěžovala své praktické lékařce Milice Živkocić. Ta ale adekvátně nereagovala.

Když navíc mladá žena zkolabovala, odmítla jí lékařka přijít na pomoc, ačkoli bydlela jen přes ulici. Vyšla prý totiž právě ze sprchy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Odvolací krajský soud v Brně vyměřil lékařce Milice Živković za usmrcení z nedbalosti dva roky podmíněně.

Původní verdikt znojemského okresního soudu, který zněl třicet měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky a který lékařku trestal i za neposkytnutí pomoci, odvolací soud zrušil. Stejně tak žádné odškodní nedostane ani otec zemřelé dívky.

Špatný postup

K neštěstí došlo na jaře před sedmi lety na Znojemsku. Mladá žena dvakrát během několika týdnů navštívila svou praktickou lékařku.

Ta věděla, že její pacientka užívá hormonální antikoncepci, přesto při popisu zdravotních problémů postupovala dle obžaloby v rozporu s poznatky lékařské vědy.

Psychiatr léčil s 2,6 promile, z trestu se vyplatil

Stalo se

„U pacientky zanedbala lékařskou péči, u poškozené docházelo k opakované embolizaci plicního řečiště nejméně dva týdny před jejím úmrtím a z tohoto důvodu u poškozené došlo k náhlému přetížení původně zdravého srdce kvůli akutně vzniklému stavu v plicním řečišti způsobeného terminálně vzniklou masivní plicní embolií, v důsledku čehož poškozená zemřela,“ stálo v rozsudku okresního soudu ve Znojmě.

Lékařka, státní zástupce i zmocněnkyně otce zemřelé dívky se proti znojemskému verdiktu odvolali.

„Trest je nedostatečný a nepřiměřeně mírný. Obžalovaná neprojevila dostatečnou snahu a ani zájem o pacienta, stejně tak se chovala v trestním řízení, kdy se z toho snažila, lapidárně řečeno, dostat. Neomluvila se, nenahradila škodu,“ uvedl státní zástupce.

Zmocněnkyně žádala soud o vyšší odškodné než 1,3 milionu korun, které určil soud ve Znojmě ve prospěch otce. „Ze dne na den přišel o dceru, o rok později mu zemřela manželka,“ upozornila zmocněnkyně muže.

Žádné odškodné

Obhajoba naopak požadovala osvobození včetně toho, že soud by neměl přiřknout žádné odškodné.

Obhájce totiž tvrdil, že podle stanoviska Nejvyššího soudu by se měl pozůstalý peněz domáhat na firmě provozující ordinaci, nikoli lékařce. Jednatelkou firmy je přitom právě Milica Živkocić.

„Je mi líto, co se slečně stalo. Ale necítím se vinna, nevím, za co bych se omlouvala, necítím vinu,“ uvedla lékařka.

V břiše mu při operaci zapomněli roušku. Málem umřel

Krimi

Odvolací senát nakonec našel důvod pro zásah právě jen ve prospěch obžalované.

To, že nepřispěchala na pomoc, ale poradila zavolat záchranku, nebylo podle verdiktu trestným činem. „Podle znalců se jednalo spíš o etickou otázku,“ vysvětlil soudce zpravodaj Pavel Rujbr.

U samotné (ne)léčby však odvolací senát vinu potvrdil. „Mezi jednáním obžalované a smrtí poškozené je souvislost. Pokud by podle znalce včas problém diagnostikovala a byla zahájena adekvátní léčba, bylo možné smrti zabránit,“ konstatoval Rujbr.

Nárok na odškodné pak soud právě s ohledem vývoj judikatury zamítl. Otec se může svého nároku ale domáhat v civilním řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám