Hlavní obsah

Psychiatr léčil s 2,6 promile, z trestu se vyplatil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sobě měl oblečený ušmudlaný plášť. Nemohl ani pořádně mluvit a sotva se držel na nohou. V takovém stavu, do kterého se podle státního zástupce dostal po vypití značného množství alkoholu, léčil předloni v srpnu své pacienty psychiatr a soudní znalec Michal P. Potrestán za to ale nebude.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Berounský okresní soud po podání obžaloby jeho trestní stíhání za ohrožení pod vlivem návykové látky podmíněně zastavil.

Podle již pravomocného rozhodnutí z letošního dubna, které má Právo k dispozici, stanovil soud 53letému lékaři zkušební dobu 14 měsíců, ze které osm měsíců musí vykonávat psychiatrickou praxi pouze pod dohledem jiného lékaře. Uložil mu také zaplacení 200 tisíc korun, které stát použije na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti.

V době, kdy takto poskytoval lékařskou péči, nebyl schopen pacienty řádně vyšetřit a stanovit diagnózu
z obžaloby

Žalovaného přečinu se Michal P. dopustil tím, že ve své soukromé ordinaci, kdy mu v krvi kolovalo 2,62 promile alkoholu, přijal nejméně čtyři pacienty, z nichž všem po kontrole jejich stavu jako ošetřující psychiatr vystavil e-recept na vydání lékařských přípravků.

Ozbrojení muži na Hodonínsku zkusili unést dceru podnikatele, utekla jim

Krimi

„V době, kdy takto poskytoval lékařskou péči, nebyl schopen pacienty řádně vyšetřit a stanovit diagnózu. Bylo nebezpečí, že jim předepíše léky, které neodpovídaly správné diagnóze, čímž mohl ohrozit jejich život nebo zdraví,“ stojí v obžalobě.

Ani nemohl řádně mluvit

Podle státního zástupce obviněný lékař nepostupoval při poskytování zdravotní služby na náležité úrovni. „Byl ovlivněný alkoholem v takovém rozsahu, že nemohl řádně mluvit, jeho motorika byla nekoordinovaná a chování se vyznačovalo zpomalenou reakcí,“ popsal žalobce. Upozornil také na jeho zanedbaný vzhled. „Jeho vzezření neodpovídalo povolání lékaře. Měl znečištěný oděv,“ zdůraznil žalobce.

Lékaře, který opilý ve službě posílal pacienta za Mengelem, čeká znovu soud

Krimi

O podmíněném zastavení trestního stíhání rozhodl soudce Michal Pařez. „Obžalovaný prohlásil vinu. Přiznal, že měl nějaké osobní problémy, které nezvládl, a řešil je tímto způsobem,“ uvedl soudce.

Podle svých slov vycházel z obžaloby. „Jednalo se o jednorázový exces. Vzhledem k částce, kterou obviněný zaplatil, i délce zkušební doby a uloženému omezení činnosti si snad situaci uvědomí. Je dost inteligentní na to, aby měl nějakou sebereflexi,“ vysvětlil soudce.

Jak dodal, obžalovaný soudu předložil doklad o tom, že má garanta, svého kolegu, pod jehož dohledem bude vykonávat svoji lékařskou činnost. „Pokud ve zkušební době poruší tyto podmínky či spáchá jakýkoliv další prohřešek, byť i přestupek, v trestním stíhání by se tak pokračovalo,“ uzavřel soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám