Hlavní obsah

Kriminalista je podezřelý z vynášení informací Mrázkovi

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inspekce ministra vnitra podezírá dvaapadesátiletého důstojníka pražské policie Jaroslava Skrovného, že vynášel citlivé policejní informace do podsvětí. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nyní budou prověřovat, zda nebyl dlouhodobým informátorem zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, kterého Skrovný v minulosti sám vyšetřoval.

Článek

Mrázek měl ve svém archívu tisíce policejních spisů a policie po jeho informátorech dosud marně pátrala. Kriminalisté z ÚOOZ jsou přitom podle informací Práva přesvědčeni, že v okamžiku své vraždy loni v lednu, jel Mrázek právě za někým ze svých policejních zdrojů, aby ho uplatil půl miliónem korun.

"Budeme teď samozřejmě prověřovat, zda to nebyl právě Skrovný a zda nešlo o nějaký dlouhodobější vztah," řekl Právu šéf odboru zločineckých struktur na ÚOOZ Hynek Vlas.

Důstojník z pražské hospodářské kriminálky včera o podezření odmítl mluvit. "V současné době se až do porady se svým advokátem nebudu k věci vyjadřovat," řekl Právu Skrovný, který u policie slouží bezmála 33 let.

V minulosti šéfoval obvodnímu úřadu vyšetřování pro Prahu 6, byl také náměstkem ředitele vyšetřovačky pro Prahu 7. V polovině devadesátých let krátce působil i u Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kde se specializoval na boj proti pašerákům lidí.

U pražské hospodářské kriminálky pak pracoval na několika citlivých ekonomických kauzách, kromě Mrázkových aktivit vyšetřoval např. vytunelování Agrobanky nebo kauzu privatizace Knižního velkoobchodu.

Žalobce případ vrátil k došetření

Inspekce už mezitím navrhla státnímu zástupci, aby Skrovného obvinil z trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji, na což jako první upozornila TV Nova.

Žalobce Jaroslav Kučera ale včera uvedl, že celou věc vrátil inspekci k došetření. "Požaduji ještě provedení jednoho konkrétního úkonu, inspekce má na to lhůtu dva měsíce, ale doufám, že to zvládne rychleji," řekl Právu Kučera.

Inspekce na Skrovného přišla v souvislosti s kauzou podvodů s biolihem. Interní dokumenty, například informace z policejních evidencí vytištěné z počítače pražského kriminalisty, totiž detektivové našli u jednoho z aktérů případu lobbisty Františka Vybírala. V minulosti mu je prý předal právě Mrázek.

"Šlo o výpis z policejní databáze, týkající se jednoho konkrétního člověka," upřesnil Kučera.

Skrovný měl provádět neoprávněné lustrace

Není to přitom poprvé, co má Skrovný podobný problém. Inspekce už ho totiž takřka ze stejného přečinu podezírala v jiné souvislosti v roce 2002. Tehdy už dokonce státní zástupce zahájil jeho trestní stíhání.

"On ale podal proti obvinění stížnost, které městské státní zastupitelství vyhovělo a celou věc rovnou odložilo. Něčemu podobnému se nyní chceme vyhnout, i proto jsem inspekci vrátil případ k došetření," řekl k tomu Kučera.

Zároveň doplnil, že inspekce v roce 2002 prokázala, že dokumenty pocházely ze Skrovného počítače, neměla ale v ruce důkazy o tom, že neoprávněnou lustraci provedl právě on.

Ministr vnitra Ivan Langer Nově naznačil, že pokud se nynější podezření potvrdí, Skrovný u policie skončí. "Každý policista, který se podobného jednání dopustí, musí počítat s tím, že se s ním policie okamžitě rozloučí," uvedl Langer.

Za podobný čin byl už souzen počítačový odborník policie
Vynášení citlivých policejních informací inspekce nedávno době řešila. Bývalý správce sítě na pražské policii Jaroslav Svoboda dostal v prosinci dvouletou podmínku za to, že prý nejméně od předloňského června přechovával u sebe doma CD nosič s osobními údaji i fotografiemi svých 8260 kolegů.
Svoboda se bránil, že nikdy vědomě nevynášel žádné údaje o svých kolezích. Po zveřejnění případu policisty Skrovného Svoboda Právu řekl, že byl zřejmě potrestán jako "obětní beránek" místo tohoto kriminalisty.
"Připadá mi to tak, že už v době mého obvinění oni věděli, že se ta data dostávají nějakým způsobem ven. U mne pak našli CD a mysleli si, že to jde ode mne. Teď je vidět, že to byl někdo úplně jiný," uvedl Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám