Hlavní obsah

Policie má odploslechy Tlustého s Mrázkovým přítelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lídr ODS ve Středočeském kraji Vlastimil Tlustý měl kontakty s lidmi kolem kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, který byl v lednu zavražděn. S odkazem na odposlechy protikorupční služby policie z roku 2001 to včera uvedl server Aktuálně.cz.

Článek

Premiér Jiří Paroubek přitom v sobotu řekl, že Tlustý se s Mrázkem stýkal. "ODS argumentovala neprokázanými absurdními pomluvami a informacemi o údajném zapojení členů sociální demokracie i mě do vraždy pana Mrázka a dalšími smyšlenostmi. Zakrývala, že její politici, například pan Tlustý, se se zavražděným Mrázkem prokazatelně stýkal," řekl premiér.

To Tlustý v rozhovoru s Právem popřel: "Pana Mrázka neznám, nikdy jsem s ním netelefonoval, nic jsem s ním nikdy neřešil ani jsem ho neviděl." Premiérovo tvrzení označil za "prokazatelnou lež" a vše už předal právníkům. "Poradí mi, jak se bránit. Ono se totiž dost těžko prokazuje, že nic neexistuje," řekl Tlustý.

Hovory v šifrách

Přepisy odposlechů také přímé setkání Mrázka s Tlustým nedokazují, ale oba měli těsnou vazbu na Igora Šafranka. Slovenský podnikatel Šafranko byl na přelomu 90. let Mrázkův blízký spolupracovník. Tlustý Právu sdělil, že Šafranka zná, ale o jeho stycích s Mrázkem nevěděl.

Po telefonu s Šafrankem hovoří v šifrách, často místo jmen a slov používají jen písmena nebo zkratky. Pomocí přezdívek si domlouvají schůzky, o nichž Šafranko záhy informuje Mrázka.

Policie v materiálech například konstatuje, že se Tlustý se Šafrankem v srpnu 2001 sešli. "Z rozhovoru Šafranka s Mrázkem dále vyplývá, že se na tomto ,jednání‘ chystal Mrázek ,něco‘ dát Tlustému. Od tohoto ,jednání‘ si Šafranko s Tlustým tyká," píše se ve zprávě protikorupční služby. Jasně z ní ale nevyplývá, zda se Tlustý s Mrázkem sešli osobně.

K těmto materiálům měli podle Aktuálně.cz přístup pouze pracovníci protikorupční služby a letos v březnu si je vyžádala Inspekce ministra vnitra. "13. března jsme to předali inspekci ministra. Co s tím dělají dál, to už nevím. Osobně jsem s obsahem spisu seznámen nebyl a nevím o tom, že by jeho části unikly tady od nás," cituje server šéfa protikorupční služby Miloslava Brycha.

Šafranko v době, kdy byly odposlechy pořízeny, také pracoval jako poradce pro poslance ČSSD Josefa Hojdara.

Mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová se k původu a pravosti přepisů odposlechů nevyjádřila s tím, že nemá bližší informace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám