Hlavní obsah

Krejčířův obhájce podal stížnost proti stíhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obhájce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře a bývalého šéfa společnosti Čepro Martina Pechana Tomáš Sokol podal v pondělí stížnosti na stíhání svých klientů. Tvrdí, že ze skutku popsaného v obvinění by muži neměli žádný prospěch.

Článek

Podle něj je usnesení o zahájení stíhání nelogické. Krejčíř s Pechanem prý měli zajistit, aby v sídle firmy Tukový průmysl bylo 250 miliónů švýcarských franků (skoro pět miliard korun). Dosud nezjištěný celník pak měl při fingované celní kontrole peníze zajistit.

Tukový průmysl by tím docílil dvou věcí - uhradil by státu pohledávku 2,8 miliardy korun a zároveň by mu vznikla pohledávka u státu - zbylé dvě miliardy korun.

Celníka měl poté zabít českotěšínský podnikatel Radek Zwierzyna, který ale prý vše oznámil na policii. Podle Sokola by fingovanou akcí s celníkem Krejčíř s Pechanem nic nezískali, neboť nebyla právně uskutečnitelná.

"Není to způsob, se kterým by stát spojoval zánik právního vztahu. Mohla by maximálně vzniknout fingovaná listina, která by státu byla předložena k rozhodnutí, je ale téměř jisté, že by stát o zániku pohledávky na jejím základě nerozhodl," tvrdí Sokol.

Současně odmítá také Krejčířovo obvinění z přípravy vraždy. "Podle obvinění Krejčíř jistému Zwierzynovi řekl, že by bylo dobré zlikvidovat nezjištěného celníka. I kdyby to řekl, tak to podle mě nezakládá trestný čin příprava vraždy," uvedl Sokol.

Krejčířův útěk byl spíše odchod

Krejčíř a Pechan jsou obviněni z podvodu a zločinného spolčení, Krejčíř navíc z přípravy vraždy. Pechan čeká v policejní cele na výrok soudu o návrhu vazby.

Podezřelý podnikatel Radovan Krejčíř, který byl minulý pátek zatčen a vzápětí policii utekl, měl v bytě obrovské množství peněz. Není ale jasné, jestli jsou peníze pravé. V Krejčířově bytě byly nalezeny koruny i švýcarské franky. [celá zpráva]  

Vlivný pražský podnikatel a údajně jeden z nejbohatších Čechů Radovan Krejčíř byl už loni před soudem kvůli obvinění z podvodu, který mu měl vynést asi 54 miliónů korun. To je ale směšná částka ve srovnání s jiným obviněním, podle kterého měl Krejčíř způsobit půlmiliardový celní únik při ropných obchodech jihlavské společnosti M5.

Podnikatele loni propustili z vazební věznice. V sobotu 18. června 2005 kolem 02:00 ho v jeho bytě v Praze opět zatkli policisté z Útvaru rychlého nasazení. Později policii utekl, přesněji řečeno odešel z domu a odjel autem. V souvislosti s tím odstoupil i policejní prezident Jiří Kolář a deset kriminalistů bylo postaveno mimo službu. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám