Hlavní obsah

Kopání do těla, bití. Kamera zachytila drsný útok na aktivisty v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V poměrně drsnou potyčku mezi lidmi přerostl protest v Praze, kde skupina aktivistů blokovala provoz aut na ulici. Do protestujících se násilím pustili řidiči. Policie prověřuje role jednotlivých aktérů.

Zásah proti aktivistům v PrazeVideo: Facebook, Extinction Rebellion ČR

 
Článek

Incident se odehrál v úterý ráno u výjezdu z tunelu Blanka v Praze, uvedla mluvčí mezinárodního aktivistického uskupení s názvem Extinction Rebellion (ER) Veronika Holcnerová.

Na záběrech zveřejněných tímto uskupením je vidět, jak aktivisté usedli na přechod pro chodce, čímž zablokovali provoz aut na silnici. Následně se dostali dostali do konfliktu s řidiči aut, kteří chtěli jet dál.

Před příjezdem policie, jak vyplývá ze záběrů, třeba muž kopne aktivistovi nohou do hrudníku.

Pohledem Thomase Kulidakise: Efektivní kroky k zastavení války na Ukrajině

Komentáře

Rovněž se na záběrech objevila situace, kdy muž v civilu po příjezdu policejních hlídek „zaklekl“ jednoho z demonstrantů. Tomu přihlíží uniformovaný policista. Z videa je zřejmé, že si muži mezi sebou něco říkají, není ale jasné, jaká přesně slova zazněla.

Podle informací Novinek policie zjišťuje, jaké okolnosti zásah provázely. Zatím bez dalších podrobností policisté uvedli, že je možné, aby civilista při podobných situacích policistům pomohl, když někoho zadrží.

Spoluzakladatel Extinction Rebellion zlehčoval holokaust

Evropa

Otázkou je, o koho se jedná. Podle záběrů to vypadá, že na místě je člověk, který si ví rady se zneškodněním někoho nebezpečného, když mu zalamuje ruku. Faktem je, že zadržený na nikoho neútočil a z přechodu ho odtáhli.

Mluvčí policie Jan Rybanský Novinkám sdělil, že v souvislosti s případem jeho kolegové poslali do správního řízení šest lidí kvůli podezření z narušení dopravy, a několik z nich navíc z důvodu neuposlechnutí výzvy policie.

V Jablonci útočili psi na kolemjdoucí, strážnici jednoho zastřelili, druhého odchytili

Krimi

Chování dalších lidí podle mluvčího policisté dále prověřují na základě videozáznamu, i těmto podezřelým hrozí postih.

Aktivisté z hnutí ER žádají po zákonodárcích v současnosti úspory kolem zemního plynu, který plyne do Česka z Ruska. Nedávno například blokovali dopravu na pražské Malé Straně v sousedství Sněmovny a Senátu.

Aktivisté zablokovali Nuselský most, naštvaný řidič jim sebral transparenty

Krimi

„Požadavkem aktivistů je, aby vláda přijala nařízení, podle kterého musí firmy a instituce vytápějící plynem nastavit teplotu na zákonem dané teplotní minimum. To je 20 °C v kancelářích a školách a 18 °C tam, kde lidé vykonávají lehkou fyzickou aktivitu. Pokud teplotní omezení potrvá do konce topné sezony (trvá většinou do konce dubna až konce května), ušetříme si tak náklady v řádu miliard a taková bude i suma, kterou nepodpoříme Putina ve financování války,“ uvedli k akcím lidé z ER.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám