Hlavní obsah

Spoluzakladatel Extinction Rebellion zlehčoval holokaust

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Londýn

Do problémů se podle listu The Guardian dostal spoluzakladatel radikálního ekologického hnutí Extinction Rebellion (XR), když v rozhovoru pro německý list Die Zeit zlehčil holokaust. Vyvraždění šesti milionů Židů označil Brit Roger Hallam jako skoro běžnou událost v historii. Jeho slova odsoudil německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Foto: Profimedia.cz

Spoluzakladatel XR Roger Hallam při projevu v Amsterdamu

Článek

V rozhovoru, který byl pořízen k vydání jeho knihy Zdravý rozum 21 století: Nenásilná rebelie proti klimatické katastrofě a za přežití lidstva, zopakoval Hallam své výzvy z minulosti, aby klimatická krize vyvolala tolik emocí jako koncentrační tábor v Osvětimi: „City jsou jediný způsob, jak můžete dostat lidi k tomu, aby něco udělali.“

Když na to reportérka listu Die Zeit Hannah Knuthová namítala, že holokaust byl výjimečnou událostí, Hallam odpověděl: „Jsou různé debaty o tom, zda byl holokaust jedinečný, nebo ne. Vím, že je to německé přesvědčení, ale s veškerou úctou s tím nemohu souhlasit.“

Dvaapadesátiletý Brit pak rozvíjel své teorie: „Skutečností je, že v historii byly běžně za krutých okolností zabity miliony lidí.“ Zmínil i některé případy vyvražďování, například koloniální nadvládu Belgičanů v Kongu: „Přišli do Konga na konci devatenáctého století a zdecimovali je,“ řekl a dodal že v tomto kontextu je holokaust „skoro běžnou událostí, jen dalším svinstvem v lidské historii“.

Pobouření v Německu

Jeho výroky odsoudil německý ministr zahraničí Heiko Maas. „Holokaust je něco více než jen miliony mrtvých a kruté metody mučení. Chtít průmyslově vyvraždit a vyhladit Židovky a Židy je unikátně nelidské,” napsal na Twitteru Maas. Lidé si podle něj výjimečnosti holokaustu musejí být vědomi, aby nikdy nedopustili jeho opakování.

Někteří němečtí komentátoři přirovnali Hallamova vyjádření ke výrokům jednoho z vůdců Alternativy pro Německo Alexandera Gaulanda, který přirovnal 12 let nacistické éry k ptačímu hovínku na jinak úspěšné tisícileté německé historii.

Nacistická éra? Jen trocha ptačího trusu na skvělé historii Němců, řekl šéf AfD

Zahraniční

Německý politik za Zelené Volker Beck uvedl: „Tento typ osob a zejména on dělají špatnou pověst klimatickému hnutí.”

Německé nakladatelství Ullstein ve středu oznámilo, že Hallamovu knihu, která se měla objevit na pultech knihkupectví 26. listopadu, stáhlo z plánu vydání.

Hallamova vyjádření mají negativní dopad na celé hnutí, které se snaží zastavit oteplování země radikálními protesty, při nichž blokují silnice i prostředky hromadné dopravy, což poznala i Praha. Hallam, který stál za taktikou blokád, poskytl rozhovor ze svého domu ve Walesu. Momentálně je na svobodě na kauci. Zadržen byl kvůli zářijovému pokusu narušit provoz na londýnském letišti.

Foto: Profimedia.cz

Spoluzakladatel XR Roger Hallam stál za taktikou blokád dopravy.

Distancují se i aktivisté

Německá pobočka hnutí Extinction Rebellion se od Hallamových výroků distancovala a obvinila ho, že „často paralyzuje“ činnost hnutí svými kontroverzními výroky, o sexismu, rasismu a demokracii.

„Otevřeně se distancujeme od výroků Rogera Hallama, které zlehčují a relativizují holokaust. Jdou proti principům XR, které netoleruje antisemitismus,“ uvedla německá pobočka, ve které už není Hallam vítán. Mluvčí německé kanceláře hnutí Tino Pfaff řekl, že by byl i pro vyloučení Hallama z hnutí.

Jeho výroky odsoudila i britská kancelář XR: „Židy i mnohé další dnešní komentáře hluboce zranily.“ Uvedl, že už jedná tým, který má vyřešit dopad Hallamových výroků. O vyloučení nemluvil.

Součástí obhajoby další relativizace

Hallam se hájil tvrzením, že jeho vyjádření byla vytržena z kontextu. „Chci plně uznat, že nepředstavitelné utrpení, které způsobil nacistický holokaust, vedlo Evropu k tomu, aby řekla nikdy více,“ začal, načež ale okamžitě sklouzl zpět do své obvyklé rétoriky.

„Ale děje se to před otevřenýma očima znovu a ve větším rozsahu. Sever pumpuje smrtelné množství CO2 do atmosféry a současně vztyčuje ještě větší bariéry pro imigraci, přičemž mění celé oblasti světa v zóny smrti,“ prohlásil. Dále uvedl: „Obyvatelé vyspělých zemí umožňují svým vládám za plných znalostí vědeckých důkazů zapojit se do genocidy našich mladých lidí a těch na jihu tím, že odmítáme nouzové akce k omezení uhlíkových emisí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám