Hlavní obsah

Kauza kolem Hlubučka: Soud poslal do vazby Mateje Augustína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soud ve středu poslal do vazby pátého obviněného z korupční kauzy týkající se pražského dopravního podniku (DPP), bývalého ekonomického náměstka a člena představenstva podniku Mateje Augustína. Novinářům to řekl státní zástupce Zdeněk Matula, důvody vazby nesdělil.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Policisté přivádějí k soudu Mateje Augustína

Článek

„Soud vyhověl návrhu státního zástupce a vzal pana obviněného do vazby. Zároveň soud shledal, že důvody zahájení trestního stíhání jsou dány," sdělil Matula s tím, že důvody uvalení vazby komentovat nebude. U předchozích obviněných se jednalo o obavy z možného útěku a ovlivňování svědků.

Augustín (47) již minulý týden vzkázal, že se ze svého rodného Slovenska v pondělí vrátí do Česka na výslech, což splnil. Policie ho v pondělí zadržela a obvinila.

V případu týkajícím se údajné korupce v DPP kriminalisté podezírají třináct lidí, zejména se jedná o trestné činy založení organizované zločinecké skupiny nebo účast na její činnosti, případně korupční delikty.

Jak se ovlivňovaly zakázky na dopravním podniku

Krimi

Kriminalisté zadrželi podezřelé minulý týden při razii na několika desítkách míst v Praze včetně magistrátu. Několik obviněných skončilo ve vazbě, jsou mezi nimi hlavně aktéři, které policie označuje jako mozky celé organizované skupiny.

Vůdčí postavení měli podle vyšetřovatelů mimo jiných zejména bývalý náměstek pražského magistrátu Petr Hlubuček (STAN) a podnikatel Michal Redl.

Jak vyplývá z informací policie, Augustín (47) patřil v rámci skupiny rovněž k důležitým lidem. Do funkce v DPP ho před třemi lety přes nesouhlas koaličních partnerů prosadil Hlubuček.

Inspekce prověřuje policistu, který pomáhal skupině kolem Redla

Krimi

Slovenský manažer Augustín měl blízko k bývalému slovenskému premiérovi Robertu Ficovi (SMER), v době jeho kabinetu působil jako hlavní poradce na Úřadu vlády.

Vedl také státní železniční společnost Cargo Slovakia, která se před jeho odchodem dostala do ztráty 36 milionů eur. V době razie byl na Slovensku. Hrozí mu až desetiletý trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám