Hlavní obsah

Inspekce prověřuje policistu, který pomáhal skupině kolem Redla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) začali řešit, jakou roli měl v aktuální korupční kauze kolem pražského dopravního podniku (DPP) bratr jednoho z obviněných, který pracuje jako kriminalista v metropoli.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie přiváží Michala Redla na jednání o vazbě.

Článek

Policista podle usnesení o zahájení trestního stíhání v tomto případu, jehož kopii má redakce k dispozici, na žádost obviněných lustroval v neveřejném registru vozidel SPZ některých aut, které skupina kolem zlínského podnikatele Michala Redla a bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) považovala za podezřelé. Obávala se totiž, zda členy skupiny nesleduje policie.

„Mohu potvrdit, že jsme se touto záležitostí začali zabývat, a to z úřední povinnosti. Momentálně shromažďujeme veškeré informace, které budeme analyzovat,“ řekla v pondělí Právu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Policista prověřoval podezřelá auta, která měla sledovat Hlubučkův gang

Domácí

Jak už Právo upozornilo dříve, členové skupiny měli podle policie podezření, že je při cestách mimo jiné do Redlových bytů v pražské Revoluční a poté i Dlážděné ulici může někdo sledovat. Proto si zapisovali SPZ aut, která se kolem nich pohybovala, především těch, která viděli opakovaně.

U dvou z nich chtěli prostřednictvím nadpraporčíka K. N., který je bratrem jednoho z nejvýznamnějších členů skupiny a pracuje na odboru hospodářské kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování na Obvodním ředitelství Praha III, jejich majitele prověřit.

Redlův blízký přítel a člen skupiny Pavel Kos žádal v období od loňského 22. prosince do letošního 3. ledna ověření registračních značek dvou aut. Policista je v neveřejném registru, který mohou policisté využívat pouze v odůvodněných případech pro služební účely, 3. ledna prolustroval.

Na Hlubučka se mě nikdy nikdo neptal, odmítl Švejdar Babišovo tvrzení

Domácí

„Zadal smyšlený účel dotazu a lustrace provedl. V jednom případě zjistil, že jde o vozidlo se skrytými údaji, které lze získat až na odůvodněné písemné vyžádání, tedy že jde o vozidlo náležející do majetku České republiky a určené pro zvláštní režim užívání,“ upřesnili kriminalisté v usnesení.

Policista pak podle nich výsledky lustrace předal bratrovi, který je téhož dne zprostředkoval Kosovi. „A informoval jej, že předmětné vozidlo je registrováno na Ministerstvo vnitra České republiky,“ dodali detektivové.

To může znamenat, že podezřelí skutečně narazili na auto, ve kterém je policie sledovala. Policejní specialisté na tuto činnost však používají řadu dalších aut, která navíc právě kvůli hrozbě odhalení často střídají.

Reklama

Výběr článků

Načítám