Hlavní obsah

Jako z grotesky. Muž na Českolipsku bránil těžce opilému seniorovi v jízdě autem

Kuřívody

Zčásti grotesku, ale dílem také scénu jak z akčního filmu připomínal v pondělí incident mezi řidiči na Českolipsku, kde se pokoušel muž zabránit v jízdě šoférovi, který byl namol. Opilec, který nakonec nadýchal přes tři promile, v jednu chvíli zachránce bezpečného silničního provozu dokonce táhl s sebou po silnici, když se mu střízlivý řidič snažil vytáhnout klíčky ze zapalování.

Opilý řidič na ČeskolipskuVideo: Policie ČR

 
Článek

Incident se stal v pondělí krátce před 19. hodinou v Kuřívodech, které jsou částí obce Ralsko na Českolipsku v Libereckém kraji.

Informovala o něm v pátek mluvčí policie Ivana Baláková. Odvážného šoféra, sedmatřicetiletého Ivana Schovance, chce podle ní šéf liberecké policie nominovat na ocenění Gentleman silnic.

„Manželé Schovancovi zaregistrovali po silnici kličkující renault, který chvílemi vyjížděl až do protisměru. Na kruhovém objezdu v Kuřívodech jeho šofér nedokázal dostatečně točit volantem a naboural do sloupu veřejného osvětlení,“ popsala mluvčí.

Řidič se běžel podívat, jak na tom šofér z havarovaného auta je, a když otevřel dveře vozidla, nestačil se divit.

Pan řidič utekl, tvrdila opilá šoférka s lahví vodky ve výstřihu a autem ve stromě

Krimi

„Měl před sebou opilého staršího muže, který jednou rukou držel volant a druhou otevřenou lahev piva. Na předním sedadle si ještě vezl basu piv, ze které se zřejmě obsluhoval i při jízdě. Zraněný nebyl, nesrozumitelně něco mumlal a vypotácel se z auta, aby obhlédl jeho poškození po srážce se sloupem,“ sdělila Baláková.

Jenže ve chvíli, kdy podle mluvčí opilý šofér zaslechl, že Schovanec bude volat policii, dal dohromady zbytky sil, nasedl do auta a začal ujíždět, až museli oba manželé před autem uskakovat.

Auto cukalo, stěrače stíraly. Řidiče po lahvi vodky zastavila policie v Jičíně

Krimi

„Pan Schovanec jel společně s manželkou za ním, protože mu chtěli zabránit v další jízdě. Senior zastavil z neznámých důvodů ještě v Kuřívodech u autobusové zastávky a tuto příležitost pan Schovanec využil k tomu, aby se mu pokusil sebrat klíčky od zapalování. Stačil ale jen u auta otevřít dveře a chytit se volantu, v tu chvíli se opilec rozjel a pana Schovance táhnul několik metrů s sebou po silnici,“ popsala Baláková.

Muž se nakonec musel pustit a manévr ustál bez větší úhony, podle mluvčí ho ale doteď bolí celé tělo a má namoženou ruku.

Mladistvý se zákazem řízení sebral matce BMW a s promile jezdil Klatovskem

Krimi

Renault ujížděl dál a manželé Schovancovi ve svém autě v závěsu za ním.

„Zhruba po pěti kilometrech šofér zastavil u lesní cesty a vystoupil z auta. Pan Schovanec nezaváhal, vnikl do renaultu a vytáhl mu klíčky ze zapalování. Tím jeho jízda skončila,“ zmínila mluvčí.

Přivolaná policejní hlídka dala opilci za volantem dýchnout, výsledkem bylo 3,13 promile.

Na videozáznamu z kontroly, který policie k případu zveřejnila, zjevně opilý řidič odpovídal na dotazy policie, že vypil doma dvě jedenáctky a krátce před příjezdem hlídky ještě „malinko vodky“.

Foto: Policie ČR

Opilý řidič na Českolipsku

„Tomu mohli policisté jen těžko uvěřit, když se v autě povalovaly dvě nenačaté lahve od vodky a on nebyl schopen vysvětlit, ze které lahve pil,“ zmínila Baláková.

Dopravní policisté začali případ prověřovat jako ohrožení pod vlivem návykové látky a opilcovo vozidlo nechali odtáhnout. Ředitelství liberecké policie chce osobní nasazení Schovance ocenit nominací na titul Gentleman silnic.

Kolik je opilému šoférovi, policie neupřesnila, mluvčí hovořila pouze o seniorském věku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám