Hlavní obsah

Jak to, že to nikdo nevěděl? Moravskoslezský hejtman Krkoška (ANO) je obžalován z účasti na zločinecké skupině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) je obžalován z účasti na organizované zločinecké skupině. Jde o dvanáct let starou kauzu, kterou začne ve čtvrtek řešit soud. Jak je možné, že jeho trestní stíhání zůstalo tak dlouho utajeno, není jasné. Hejtmanovi hrozí až desetileté vězení.

Foto: Aleš Honus

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO)

Článek

Kauzu, do níž bylo různým způsobem zapojeno na dvě stovky osob, několik let rozplétala a vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Vše se podle Deníku.cz točí kolem korupčního jednání lékařů a zástupců farmaceutických společností. Doktoři podle policistů přijímali úplatky za to, že budou přednostně předepisovat léky konkrétních farmaceutických společností. Celkem měly být tímto způsobem předány úplatky ve výši zhruba dvanáct milionů korun. Ať už ve formě peněz, nebo třeba zahraničních dovolených. O počtu stíhaných osob a výši úplatků již dříve informoval Jaroslav Ibehej, mluvčí NCOZ.

Může se stát každému člověku, který je zaměstnaný
hejtman Jan Krkoška

Krkoška v letech 2009 až 2012 působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky putovaly k lékařům. Kauzou se bude ve čtvrtek zabývat Obvodní soud pro Prahu 2.

Krkoška aktuálně nezvedá mobilní telefon. „Je to věc, která je stará dvanáct let. Může se stát každému člověku, který je zaměstnaný,“ sdělil hejtman Deníku, který ho konfrontoval osobně.

Po poledni se Krkoška vyjádřil prostřednictvím tiskového odboru moravskoslezského hejtmanství. Sdělil, že obsáhlé vyjádření podá až během soudního líčení ve čtvrtek. „Nechci svými komentáři narušovat průběh soudního procesu ani ovlivňovat mínění veřejnosti. Soudu se osobně zúčastním, věřím ve spravedlivý proces,“ sdělil s tím, že na radu svého obhájce se více vyjadřovat nebude

Předseda krajské organizace hnutí ANO Josef Bělica uvedl, že o kauze je informován teprve několik týdnů. Poukázal, že je třeba ctít presumpci neviny. „Jestli mám dobré informace, tak bude soud a je dobré počkat na jeho výsledky,“ řekl Bělica. Také zástupci opozice v krajském zastupitelství jsou s hodnocením opatrní a chtějí počkat minimálně na průběh čtvrtečního soudu, kde se má hejtman hájit.

Odpadlík z ANO Vondrák zakládá nové hnutí

Domácí

Policie se při vyšetřování případu podle Deníku.cz zajímala o období mezi roky 2009 až 2013. Krkoška jako zástupce firmy Interchemia Praha pracoval na pozici takzvaného district manažera, pod nějž spadali zaměstnanci, kteří mají na starost kontakty s lékaři. Podle obžaloby Krkoška o fungování systému věděl a údajně se na něm podílel. Krkoška ale ve svých výpovědích policii uvedl, že do přímého kontaktu s lékaři nepřišel.

Původně podle Deníku policie v kauze stíhala 200 lidí, z toho 151 lékařů. U 128 lékařů bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno, protože se doznali a mimo jiné poukázali na pomoc obětem trestných činů 1,5 násobek částky, za kterou byli stíháni, celkem přibližně 20 milionů korun.

Postupně se v minulých měsících uskutečnilo několik soudních procesů s lékaři i zástupci farmaceutických firem. Padaly za to podmíněné a peněžité tresty. Krkoška patří mezi poslední stíhané, u kterých ještě soud nerozhodl.

Vědí, kde svítí slunce. Moravskoslezský kraj má unikátní mapu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám