Hlavní obsah

Vědí, kde svítí slunce. Moravskoslezský kraj má unikátní mapu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Neobvyklou mapu si nechalo vypracovat moravskoslezské hejtmanství. Ukazuje intenzitu slunečního svitu v jakémkoli místě severní Moravy a Slezska. Moravskoslezský kraj je tak prvním tuzemským regionem, který má takzvanou mapu oslunění k dispozici.

Foto: https://geoportal.msk.cz/

Mapa oslunění Moravskoslezského kraje

Článek

„Mapa je další vrstvou v krajském mapovém systému. Je spojená s katastrem a územními plány,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Firma TopGis, která pro hejtmanství mapu tvořila, využila letecké snímky regionu, jež s pomocí velkoformátových kamer pravidelně pořizuje. Podle Drahomíry Zedníčkové, výkonné ředitelky brněnské společnosti, je míra oslunění v rámci České republiky relativně minimální.

„Nejdou v ní vysledovat žádné výrazné rozdíly nebo výkyvy,“ potvrdila s tím, že nelze tedy určit region nebo obec, kde by slunce svítilo výrazně hodně nebo naopak výrazně méně.

Dotace na fotovoltaiku se zpřísní

Finance

„Vždy se ale bavíme o konkrétní situaci. Samozřejmě, že jiné je to v jihomoravské Břeclavi, která registruje v průměru více než 75 slunečných dní v roce, než třeba v Teplicích, kde jich bývá méně než 50,“ poukázala a dodala, že i když podobné projekty dělala jejich firma v minulosti pro Brno nebo Kladno, Moravskoslezský kraj je z regionů prozatím výjimkou.

Usnadní plánování solárů

Kraj nechal mapu oslunění, která je volně přístupná na geoportal.msk.cz, zpracovat proto, aby usnadnil veřejnosti plánování fotovoltaických projektů a podpořil vznik energetických společenství. Díky ní se zájemci o získávání energie ze slunce dozví hned na začátku projektu, zda vůbec a jak moc je střecha, případně zahrada, pro fotovoltaiku vhodná.

„Určitě je zdravější získat energii ze slunce než pálit vagóny uhlí. Slunce však nesvítí pořád a spoléhat se v rámci státu nebo kraje jen na solární energii je nerozumné. Proto si myslím, že solární energie má své místo hlavně v komunitní energetice a spotřebě takto vyrobené elektřiny v místě, kde vzniká,“ poznamenal náměstek Unucka.

Fotovoltaika může kraji ročně ušetřit desítky milionů. Panelů na střechách bude přibývat

Komerční články

Reklama

Výběr článků

Načítám