Hlavní obsah

Odpadlík z ANO Vondrák zakládá nové hnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nové politické hnutí O.k. (Osobnosti pro kraj) zakládá bývalý moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Vnímá ho jako start do další etapy na cestě za zlepšením života v Moravskoslezském kraji, kterou, jak řekl, započal svým nástupem na kraj v roce 2016. Kandidovat bude společně s hnutím STAN.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Bývalý moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák zakládá nové hnutí O.k. (Osobnosti pro kraj). To bude v letošních krajských volbách kandidovat v moravskoslezském regionu společně s hnutím STAN.

Článek

„Chceme přinést zpět do politiky kulturu, slušnost, racionální myšlení a reálné výsledky. Hnutí jsme založili proto, abychom navázali na vše, co se nám povedlo už vybudovat, a mohli v tom pokračovat. Máme obavy, že by se tento kurz mohl otočit, pokud se již neotáčí,“ poukázal Vondrák, který byl v minulosti členem hnutí ANO.

V posledním roce se s ním však názorově rozcházel, kritizoval poměry uvnitř ANO a při loňských prezidentských volbách otevřeně podpořil Petra Pavla namísto svého předsedy Andreje Babiše.

Následně hnutí opustil, a když v červnu 2023 hrozilo, že ho krajští zastupitelé odvolají z postu hejtmana, sám na funkci rezignoval.

STAN povede do voleb v Moravskoslezském kraji Vondrák

Domácí

Vedle Vondráka jsou zakládajícími členy hnutí O.k. podnikatel a manažer Libor Witassek, specialista na transformaci Zdeněk Karásek, lékař a bakalář práv Ondřej Němeček, specialistka pro péči o duševní zdraví Lenka Holková a analytik a strategický konzultant Daniel Konczyna.

„Podporovatelů ale máme zhruba stovku,“ poukázal Vondrák, který je lídrem hnutí s tím, že žádost o registraci chtějí podat do konce ledna, petiční archy podle něj už podepsalo více než tisícovka lidí. V únoru by pak měl být ustavující sněm či sjezd.

Hnutí O.k. má 10 základních priorit. Patří mezi ně otevřená a transparentní veřejná správa, podpora průmyslu a inovací, zastavení odlivu obyvatel, zdravotní péče a sociální služby, udržitelnost a životní prostředí, vzdělání a odborná příprava, cestovní ruch, kultura a image kraje, dopravní infrastruktura, podpora místních komunit a vzájemná spolupráce a podpora podnikání a příchodu nových firem.

Nechce spolupracovat s SPD a komunisty

V podzimních krajských volbách bude hnutí O.k. v regionu společně kandidovat s hnutím STAN. Lídrem kandidátky bude Vondrák, který cílí minimálně na zisk deseti procent.

„Co bude nad deset procent, budeme považovat za úspěch. Za důležité ale budu považovat, abychom byli my ti, kteří budou u toho, kdo bude sestavovat budoucí radu kraje a vedení kraje,“ vysvětlil.

Pokud by hnutí ve volbách uspělo, nebude spolupracovat s SPD nebo komunisty. Na dotaz, zda si umí představit spolupráci s ANO, uvedl, že bude záležet na tom, kdo bude za ANO kandidovat.

„A kteří lidé budou chtít v tom vedení být, protože tam jsou lidé, se kterými nemám problém, se kterým jsem připraven spolupracovat,“ upozornil.

„A pak tam jsou lidé, u kterých je to samozřejmě problematické. Ale nechtěl bych teď vnášet osobní rozměr do toho, kdo bude budoucím koaličním partnerem, protože si myslím, že to je odvislé od toho, jak ty volby dopadnou, jaké budou preferenční hlasy,“ dodal.

Hnutí má v plánu kandidovat zatím jen na severu Moravy a ve Slezsku v letošních krajských volbách. Senátních voleb, které budou ve stejném termínu, se účastnit nechce.

Podle Vondráka pak výsledky krajských voleb ukážou, zda má smysl rozšířit hnutí i do jiných krajů v Česku a zapojit se například do sněmovních voleb.

Odpadlík z ANO Vondrák: Koalice Spolu má můj hlas navíc

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám