Hlavní obsah

Influencerka žaluje bývalého novináře Etzlera za „prokremelskou svoloč“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli označení za kolaborantku a prokremelskou svoloč podala influencerka Jordanka Jirásková žalobu na někdejšího novináře Tomáše Etzlera. Žalobu začal v pondělí projednávat Obvodní soud pro Prahu 7. Jirásková se domáhá omluvy a 20 tisíc korun nemajetkové újmy. Etzler prohlásil, že jde o jeho názor na Jiráskovou a že nemá, zač by se omlouval.

Foto: Novinky

Vlevo Jordanka Jirásková a Jindřich Rajchl, vpravo Tomáš Etzler se svým právním zástupcem u obvodního soudu.

Článek

Etzler označil Jiráskovou loni v říjnu na Twitteru za kolaborantku a prokremelskou svoloč. To bylo podle jeho právního zástupce Artura Ostrého vyprovokované twitterovou reakcí Jiráskové na status české armády, která gratulovala k útoku na Kerčský most. Tento čin Jirásková označila za teroristický.

„Jakou náhodou to byl zrovna Vladimir Putin, který to takto hodnotil několik dnů předtím. Nejde o papouškování oficiální linie Kremlu? Jde. Nejde náhodou o pomoc cizí mocnosti? Jde,“ uvedl advokát Ostrý, který dodal, že je to ze strany Jiráskové kolaborace a pomoc cizí mocnosti.

„Za situace, kdy se Česká republika postavila na stranu okupované země proti agresorovi, který na Ukrajině páchá válečné zločiny, je naopak namístě kritika těchto výroků,“ řekl Ostrý.

Ukrajina se poprvé přihlásila k útoku na Kerčský most

Zahraniční

Jiráskovou u soudu zastupuje aktivista Jindřich Rajchl. Podle něj kritika Ukrajiny neznamená automaticky podporu ruské agrese, kterou prý Jirásková sama odsoudila.

„Tím, že žalobkyně odsuzuje určité excesy Ukrajiny, neznamená, že podporuje ruskou agresi či prokremelský režim. Naopak vystupovala proti agresi na svém twitterovém účtu i na Facebooku,“ prohlásil Rajchl a nabídl soudu analogii s hnutím hippies, které svým postojem proti válce ve Vietnamu automaticky nepodporovalo Severní Vietnam. Případně to, když někdo odsuzuje odsun Němců, neznamená, že je nacista.

Podle Rajchla také Etzler neudělal nic proti tomu, aby zabránil dalším výrokům jeho sledovatelů. „Jeho úmyslem bylo nenávist vůči žalobkyni vyvolat,“ prohlásil Rajchl.

„Takovou vlnu kritiky jsem nezažila,“ prohlásila Jirásková při svém výslechu. Doplnila, že od té doby vodí své děti do školy i ze školy, i když jsou dost velké. Podle ní intenzita nenávistných příspěvků vůči její osobě nijak neklesá. Na dotaz soudu, zda zůstalo pouze u nenávistných příspěvků nebo došlo i k verbálnímu či fyzickému napadení, Jirásková uvedla, že „si není jistá, ale možná tuší“. Pak to upřesnila, když řekla, že na ní jeden ze sousedů „hodil obličej“.

„Rusko považuji za obrovskou hrozbu a gangsterský stát,“ předeslal Etzler. Poznamenal, že ho děsí, že v České republice je obrovská skupina lidí, která aktivity Ruska podporuje a vyjadřuje jim sympatie.

„Ten most je ilegálně postavený na ilegálně okupovaném území Ukrajiny,“ řekl k tweetu, kde se hovoří o teroristickém útoku.

Svůj příspěvek na sociální síti označil za svůj názor a tvrzení a odmítl zodpovědnost za to, co se Jiráskové děje. „Tím tweetem jsem nikoho nepodněcoval,“ řekl Etzler.

Jirásková podle něj kolaboruje tím, že opakovaně šíří ruskou propagandu. „Nemyslím si, že se mám za co omlouvat. Jedná se o veřejný prostor. Vyjádřil jsem názor, že žalobkyně kolaboruje a sympatizuje s putinovským režimem,“ zdůraznil.

Závěrečné řeči a rozhodnutí ve věci by měly zaznít na začátku srpna.

Půlroční podmínka a do Prahy se nepodívá. Soud potrestal demonstranta s písmenem Z

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám