Hlavní obsah

Fascinuje ho násilí, řekli znalci o mladíkovi z Ukrajiny obžalovaném ze znásilnění a pokusu o vraždu školačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečný agresor se sklony k sadismu jako sexuální úchylce. Tak v pátek u Krajského soudu v Plzni charakterizovaly znalkyně ukrajinského mladíka Viktora Veselovského (19), který měl loni v srpnu znásilnit v Plzni o čtyři roky mladší školačku a pak se ji pokusit zabít.

Soud s mladíkem obžalovaným z brutálního znásilnění a pokusu o vraždu (18. 3. 2024)Video: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Podle obžaloby Veselovskyj dívku vylákal ven, kde si od ní nejprve vynutil orální sex a poté ji napadl nožem. Když dívka zůstala bezvládně ležet na zemi a předstírala smrt, zabalil její tělo do igelitového pytle a hodil je ze srázu.

„Fascinuje ho násilí, které praktikuje i při sexu. Nezajímají ho city ostatních, jde mu jen o ukojení svých vlastních. Jedná se o chladného agresora,“ vypověděly před soudem odbornice z oboru psychiatrie a psychologie. To bylo podle nich také motivem činu. „To, jak s tělem potom naložil, jak se snažil zamést stopy… Inspiroval se americkými filmy,“ uvedly dále znalkyně. Upozornily také na to, že náprava u obžalovaného bude velmi obtížná. „Agresivita je osobnostní rys, který nelze léčit. Obžalovaný má problém s jejím zvládáním kvůli omezené sebereflexi, téměř žádné disciplíně a slabé motivaci,“ uzavřely znalkyně.

Mladík před soudem řekl, že s poškozenou měl vztah asi rok a půl. „Třikrát jsme spolu měli pohlavní styk. Věděl jsem, že v té době jí bylo čtrnáct. Vím, že jsem udělal chybu. Později jsme se rozešli, protože začala užívat omamné látky. Domluvili jsme se, že zůstaneme kamarádi,“ vypovídal obžalovaný.

Mladíkovi z Ukrajiny hrozí za znásilnění a pokus o vraždu školačky z Plzně doživotí

Krimi

Popřel, že by dívku znásilnil. „Byl to dobrovolný sex,“ prohlásil. Přiznal, že ji bodl. „Není to ale tak, že jsem ji plánoval zabít,“ uvedl.

Ze spisu vyplývá, že se oba dobře znali. Podle žalobce spolu měli sex v době, kdy dívce ještě nebylo 15 let. Mladík je proto stíhán i za zločin pohlavní zneužití.

Osudný den vylákal Veselovskyj dívku ven pod záminkou, aby ho doprovodila k jeho známému, kterému chtěl odnést nějaké věci. Kolem 20. hodiny se pak společně vydali k řece poblíž areálu střelnice v Plzni-Lobzích.

„Obžalovaný měl s sebou v batohu lepicí pásku, igelitové pytle, několik nožů a láhev se žíravinou. V průběhu cesty dívku spoutal lepicí páskou, povalil ji na zem a vykonal na ní soulož. Poté ji odvedl k nedalekému lesíku, kde ji pod pohrůžkou přinutil k orálnímu sexu,“ uvedl státní zástupce Jiří Richtr.

Chceš umřít rychle, nebo pomalu? Žaloba popisuje, jak Ukrajinec znásilnil a chtěl zabít dívku z Plzně

Krimi

Prý se jen bránil

To nejhorší ale na dívku ještě čekalo. „Posadil ji na plot a řízl ji nožem na přední straně krku, přičemž to komentoval slovy, že než vykrvácí, bude to trvat dva dny, takže má na výběr mezi rychlou a nebolestivou smrtí a dlouhou a bolestivou,“ pokračoval Richtr.

Když dívka dala najevo, že nechce ani jednu z možností, násilník ji bodl nožem do krku.

„Načež poškozená padla k zemi a předstírala, že je mrtvá. Obžalovaný ve snaze zabránit svému odhalení poškozenou svlékl, zabalil ji do pytle a nalil na ni chemický prostředek SAVO. Poté pytel s tělem shodil ze srázu do lesního porostu, kde ho ještě zakryl kůrou a větvemi. Pak odešel,“ dodal žalobce.

Podle Veselovského došlo na nůž po vyhrocené hádce. „Začalo to při orálním sexu, když jsem jí řekl, že myslím na jinou holku. Začala mi nadávat, že jsem magor, a měla narážky na moji ukrajinskou národnost. Pak mi vzala z batohu flašku se savem, otevřela ji a chrstla to na mě. Já jsem jí tu lahev vytrhl z ruky a dostal od ní facku. Tak jsem vytáhl nůž, a když se ke mně přiblížila, švihl jsem ji někam do oblasti krku,“ popisoval mladík svoji verzi.

Dívka podle jeho slov zařvala. „V tu chvíli jsem si uvědomil, že je asi zraněná. Ona sama mi řekla, že jsem ji říznul. Chtěl jsem odejít, ale ona mě odmítala pustit. Tak jsem zase máchl nožem a trefil ji. Zhroutila se a zůstala ležet na zemi,“ pokračoval mladík.

Pak prý začal panikařit. „Podlomily se mi nohy. Vůbec mi to nemyslelo, nevěděl jsem, co mám dělat. Tak jsem tam jen zíral do tmy. Po asi hodině jsem dospěl k tomu, že je mrtvá, a napadlo mě, že musím zakrýt tělo,“ vypovídal cizinec. Dívku svlékl, svázal jí ruce a částečně ji zabalil do pytle. Pak tělo odtáhl ke srázu, odkud se vlastní vahou skutálelo dolů. Pak jej zamaskoval větvemi.

Namol opilý policista ve slavnostní uniformě vláčel dívku za vlasy na ulici v Praze

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám