Hlavní obsah

Expřítelkyně mi ukradla bitcoiny za miliony, žaluje muž u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ odcizení 23 bitcoinů (BTC), které dosahovaly hodnoty deseti milionů korun, ve čtvrtek řešil Obvodní soud pro Prahu 9. Podle podnikatele Miloslava Žáčka si je skrze kryptoměnový účet přivlastnila jeho bývalá partnerka a asistentka S. P. Spor je unikátní v tom, že o podobném případu zatím česká justice ještě nerozhodovala.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bitcoin. Ilustrační snímek

Článek

Žáček před soudem vysvětloval, jak se dostal k obchodování s bitcoiny už v roce 2014 skrze různé internetové burzy. Při svých podnikatelských aktivitách se seznámil s dvojicí programátorů, kteří mu pomáhali s matematických algoritmem, který automaticky nakupoval a prodával kryptoměnu podle toho, jakou Žáček zvolil strategii.

„Denně jsem byl schopen vydělat i prodělat 100–300 bitcoinů,“ uvedl.

Protože k obchodování na serveru Binance potřeboval další účet, ale sám už jeden na platformě registrovaný měl, požádal v lednu 2018 svou tehdejší přítelkyni S. P., aby si jej založila na své jméno, e-mail a telefonní číslo.

Bitcoinu věří stále více lidí. Vlastníci pokořili rekord

Internet a PC

Žáček tam podle svých slov převedl nejdříve 12,93 BTC, následně 29,35 BTC, se kterými dál skupina obchodovala. Podle Žáčkových slov se však tomuto účtu příliš nedařilo vydělávat, proto se bitcoiny dále nesnažil zhodnocovat a jen je nechal na zmiňovaném účtu v konečné výši 23,0632 BTC.

V roce 2020 se však s partnerkou rozešli a podle žaloby měla S. P. v listopadu 2020 bez žalobcova vědomí změnit přístupové heslo. Tím na něj měla znemožnit přístup. V době dosavadního maxima kursu bitcoinu tak vzrostla hodnota účtu na více než 34 milionů korun.

Žalovaná nepřišla

Soudkyně Sylva Mašínová se Žáčka ptala, zda k účtu nemohli mít přístup i dva jeho spolupracovníci, kteří vytvářeli matematický algoritmus. Ten to však odmítl s tím, že účet byl registrován na bývalou přítelkyni a pouze ona měla mít přístup do e-mailu a k telefonu, bez nichž by se k bitcoinům nebylo možné dostat.

„Pokud by doložila, že dala přihlašovací údaje někomu jinému, pak by to platilo. Bez souhlasu obžalované by se ale změna hesla nemohla povést,“ uvedl.

Žalovaná žena se k soudu nedostavila, její advokát Petr Toman konstatoval, že vinu odmítá a žádné bitcoiny neukradla. Žáček však trvá na žalobě a požaduje navrácení kryptoměny.

„Lze očekávat, že už s ohledem na výši sporné sumy bude vytvořen důležitý precedens, jak v podobných případech rozhodovat a jak provádět dokazování. Zejména, je-li jednou z klíčových vlastností kryptoměny snaha skrýt před nezúčastněnými identitu vlastníka a decentralizace informací o účtech a transakcích,“ uvedl advokát Robert Cholenský. Soudkyně odročila jednání na srpen, kdy dojde k výslechu svědků.

Bitcoin a ethereum nejsou samy. Na světě je už téměř 10 000 kryptoměn

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám