Hlavní obsah

Ekvádor, Nizozemsko, Klecany. Kokain vysoké kvality za miliardy vyletí komínem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klecany
Aktualizováno

Mimořádně objemná zásilka kokainu nalezená o víkendu mezi banány v překladišti supermarketu Albert v Klecanech u Prahy obsahovala drogu vysoké kvality. Potvrdily to policejní testy. Balíky s celkem bezmála 650 kilogramy kokainu měly podle vyšetřovatelů dorazit z Ekvádoru do Nizozemska, zatoulání do Česka tak mohlo být důsledkem logistické chyby drogových obchodníků.

Zásilka kokainu v Klecanech (video je bez zvuku)Video: Policie ČR

 
Článek

Kokain o celkové váze 646 kilogramů, ke kterému kriminalisty v sobotu přivolali zaměstnanci obchodního řetězce, odvezla zásahová jednotka do speciálního policejního skladu, kde ho ještě mají podrobit dalšímu zkoumání, načež se osud zásilky v hodnotě nejméně dvou miliard korun zpečetí ve spalovně.

„Zásilka do Česka směřovala z Ekvádoru přes Nizozemsko a je možné, že na trase došlo k ‚logistické chybě‘, kdy si někdo v holandském přístavu nestihl kokain ze zásilky vyzvednout,“ informovala v úterý o vývoji ve vyšetřování mluvčí Národní protidrogové centrály (NPC) Lucie Šmoldasová.

Již orientační drogové testy bezpečně potvrdily, že se jednalo o kokain. „Vzhledem k tomu, že zásilka přišla přímo z Jižní Ameriky, předpokládáme vysokou čistotu (80–90 % kokainu),“ zmínila mluvčí.

Přes 600 kg kokainu za dvě miliardy našli ve velkoskladu supermarketu u Prahy

Krimi

Přesnou cenu, za kolik by se dalo zmíněné množství kokainu prodat, nelze podle mluvčí jednoznačně určit. Obecně ale právě čistota drogy, která se posuzuje podle množství psychoaktivních látek, má vliv na výslednou cenu, protože ke koncovým uživatelům se dostává dále ředěná. U kokainu to podle policie bývá nakonec mezi 10 a 50 procenty v dávce.

„Cena v distribučním řetězci roste a látka je postupně ředěná. Při nákupu přímo u drogových kartelů se cena pohybuje kolem pěti tisíc dolarů za kilogram. Po převozu do Evropy a nákupu přímo od překupníků vzroste cca na 30 000 eur (přes 700 tisíc korun) za kilogram. V České republice se pak ‚velkoobchodní‘ cena pohybuje kolem milionu korun,“ upřesnila Šmoldasová.

Metrák kokainu z Lidlu pomohl zmapovat trasy pašeráků

Krimi

Cena pak v případě tzv. pouličního prodeje v Česku může podle kriminalistů kolísat od tisícovky až k pěti tisícům za gram.

Cena se mění podle ředění

V odhadním výpočtu cen za drogu ve fázích jejího přeprodávání je podle Šmoldasové potřeba počítat s různými proměnnými, které do hry přicházejí s postupným ředěním. Chemikálie k tomu určené je pak potřeba započítat do hmotnosti.

Foto: Policie ČR

Zásilka kokainu v Klecanech

Jako příklad policie uvedla kokain ve kvalitě devadesáti procent, který jeden dealer naředí dvakrát, kdy výsledkem je čistota 45%. „Takovou látku prodá např. stálým odběratelům. Další dealer (nebo ten samý pro někoho jiného) to naředí trojnásobně – čistota 22,5%. Naředěno čtyřikrát - 11,5%, pětkrát - 5,75%,“ uvedla mluvčí modelový příklad.

Krabice s drogami měly zvláštní QR kód

Krimi

NPC ve výroční zprávách o své činnosti v posledních letech uvádí průměrnou cenu za gram 2000 korun.

Mluvčí zdůraznila, že u drog nikdy není jasné a jisté, jakou mají kvalitu. „Není žádné pravidlo, že droga obsahující 10 procent účinné látky je k mání za 1000 korun. Někdo klidně může zaplatit i 3000, protože věří, že je tam kokainu 50 %,“ shrnula mluvčí neúprosnou logiku drogového byznysu, kde s nadsázkou řečeno neplatí „Baťovský slogan“ o zákazníku, který je pánem situace.

Detektivové zaměření na boj s narkotiky případ dále prověřují a pátrají po odesílateli a příjemci, do vyšetřování se podle mluvčí zapojili rovněž kriminalisté ze zahraničí ve spolupráci s policejními institucemi Europol a Interpol.

Foto: Policie ČR

Zásilka kokainu v Klecanech

Na Teplicku našli velké množství kokainu

Krimi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám