Hlavní obsah

Krabice s drogami měly zvláštní QR kód

Krabice s banány a kokainem, objevené v pátek v několika českých supermarketech, měly zvláštní a na první pohled nepřehlédnutelný QR kód. Zcela odlišný od klasických banánových přepravek, mezi nimiž byly ukryty.

Foto: Policie ČR

Nalezené drogy v krabicích od banánů

Článek

„To bylo první, čeho jsem si všiml. Nic podobného jsem předtím neviděl. Divné písmo, číslice a vůbec všechno,“ řekl Právu všímavý zaměstnanec jednoho ze supermarketů, kde největší zásilku kokainu v historii Česka o celkové váze 840 kilogramů za zhruba dvě miliardy korun náhodně objevili.

Další drogy policie neobjevila

Nejvíce kokainu v krabicích s banány se našlo v Rychnově nad Kněžnou a Jičíně v Královéhradeckém kraji. Zbytek zatoulané zásilky zajistili policisté v několika dalších supermarketech napříč republikou.

„Prověřování spolu s trestním řízením stále probíhá. Vzhledem k tomu, že bude nutné s pomocí mezinárodní spolupráce prověřit celou trasu dodávky banánů prakticky z přístavu v Hamburku, potrvá to dlouho. Žádné jiné drogy než ty, co se našly v pátek, jsme v souvislosti s tímto případem už neobjevili,“ konstatovala mluvčí Národní protidrogové centrály ČR Barbora Kudláčková.

Kokain v supermarketech je největší nález této drogy v historii Česka

Krimi

Balíčky s drogou o stejné velikosti a váze byly v každé krabici, označené charakteristickým kódem, ukryty mezi jednotlivými vrstvami banánů. Přepravky s kontrabandem byly navíc na každé paletě šachovnicově rozmístěny mezi ostatními s pouhými banány.

„Skryté to měli slušně. Ujít nám to ale nemohlo. Zboží, než jde na prodejnu, vždy kontrolujeme. Jakmile jsme narazili na podezřelé balíčky, jeden jsme rozřízli a bylo nám to hned jasné. Zvlášť když podobný případ se docela nedávno odehrál v jiném marketu. Zdaleka ale nešlo o takto velké množství,“ popsali zaměstnanci, kteří okamžitě kontaktovali vedení supermarketu, odkud informovali policii.

„Ta si věc okamžitě převzala,“ doplnili. „Ještě že nás nenapadlo si šňupnout. Jak jsme se později dozvěděli, šlo o skoro koncentrovaný kokain. To bychom nepřežili,“ dodali žertem.

Do Polska jezdil pro léky, doma vyrobil pervitin za 1,5 milionu

Krimi

Pod kamerami

Šanci si přilepšit a možná do smrti takříkajíc nehnout prstem si žádný ze zaměstnanců supermarketů, kteří drogu náhodně objevili, údajně ani v duchu nepřipustil. „Technicky by to ani nebylo možné, což tady každý dobře ví. Stále nám koukají pod ruce kamery,“ míní lidé, jimž část dvoumiliardové zásilky prošla rukama.

Banány z palet s objeveným kokainem supermarkety většinou ihned zlikvidovaly. „Nemohli jsme si dovolit ohrozit zdraví zákazníků, ačkoliv se jednalo také o banány z přepravek, kde se kokain nenašel. Byly ovšem ve stejné paletě,“ přiblížila Marcela Kadlecová, ředitelka Kauflandu v Rychnově nad Kněžnou, kam v pátek dorazily dvě palety s ukrytým kokainem.

Reklama

Výběr článků

Načítám