Hlavní obsah

Kokain v supermarketech je největší nález této drogy v historii Česka

Právo, Vladislav Prouza
Jičín

Největší množství skoro koncentrovaného kokainu v dosavadní historii Česka a zřejmě i někdejší Československé republiky se našlo v pátek v přepravkách s banány v několika českých supermarketech.

Policisté hledají ve skladě na pomezí Prahy a středních Čech další kokainVideo: Policie ČR

 
Článek

Drogu o celkové váze 840 kilogramů, odhadem za dvě miliardy korun, přitom zcela náhodně objevili zprvu zaměstnanci Kauflandů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji. Nálezci kontraband okamžitě nahlásili policii. Případem se zabývá Národní protidrogová centrála ČR.

Policisté spolu s celníky podle dodacích listů zásilky okamžitě rozjeli pátrací akci, při níž v několika dalších supermarketech napříč Českem našli další krabice s banány s ukrytým zabaleným kokainem slisovaným do klasických balíčků ve tvaru kostky.

Šlo o několik supermarketů napříč republikou. Bylo jich do jedné desítky
mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová

„Kriminalisté společně s pracovníky Celní správy ČR zajistili kokain na několika místech v Česku. Nikdy v minulosti nebylo takto velké množství kokainu v republice zajištěno. Šlo o několik supermarketů napříč republikou. Bylo jich do jedné desítky,“ potvrdila mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Foto: Policie ČR

Nalezené drogy

Kontraband v podobě kokainu skrytého v krabicích s banány neobjevila policie v Česku poprvé.

Podobný případ se podle ČTK stal v dubnu 2015. Tehdy se v zásilce banánů v jednom pražském supermarketu našlo přes 100 kilogramů kokainu. V té době by takové množství drogy na ulici stálo až miliardu korun.

„Vezmeme-li v potaz cenu tři tisíce korun za gram čistého kokainu, potom se cena v pátek zajištěného množství drogy pohybuje okolo dvou miliard korun,“ podotkla Rendlová s tím, že naředěním do těžko odhadnutelného množství dávek by bylo možné dosáhnou ještě většího zisku.

V březnu 1999 policie ve skladu v Malém Borku na Mělnicku odhalila v zásilce sušeného ovoce 117 kilogramů kokainu. Případ kokainu maskovaného v krabicích s ovocem, starý zhruba půldruhého roku, řešili policisté údajně v Lidlu. „Zdaleka však nešlo o takto velké množství,“ doplnila Rendlová.

Mezi zbožím v roudnickém supermarketu našli kokain

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám