Hlavní obsah

Kokain u banánů byl kvalitnější než obvykle, ukázala expertiza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kokain zadržený v červnu v zásilce banánů ve dvou supermarketech ve východních Čechách byl vysoce kvalitní, ukázala policejní expertiza. Právu to sdělil ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych. Celkem vyšetřovatelé zajistili 820 kilogramů látky.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Z podrobností expertizy vám mohu říci, že se jednalo o vysoce kvalitní kokain, který se dotýká téměř 85 procent účinné látky. Finálně jsme zůstali na 820 kilogramech kokainu,“ řekl Frydrych.

Jedná se o vyšší obsah účinné látky než obvykle, která se běžně pohybuje u kvalitního kokainu okolo 80 procent. Drogy byly určeny pravděpodobně pro západní trh.

Krabice s drogami měly zvláštní QR kód

Krimi

„Otázka ohledně ceny zadrženého kokainu na černém trhu je hypotetická, protože pokud bychom uvažovali o třech tisících za gram, v množství a kvalitě, jaké jsme zajistili, tak se dostaneme na zhruba 2,5 miliardy korun,“ uvedl Frydrych. To je však cena za kokain neředěný.

Frydrych totiž zároveň dodal, že takto vysoce čistý kokain je v praxi určen ke smíchání s dalšími látkami, aby dealeři drog vydělali ze zásilky co nejvíce peněz.

„Pokud bych zůstal v odhadech konzervativní, tak bych řekl, že to mohli naředit ještě na dvakrát tak velké množství,“ konstatoval.

Mezinárodní vyšetřování

Tím by se hodnota zásilky navýšila až na pět miliard korun. V pouliční distribuci pak bývá jeden gram ještě ošizen na hmotnosti na 0,7 gramu, takže by koncová částka mohla za celou zásilku dosáhnout ještě větší výše.

Kokain zajistili vyšetřovatelé na začátku června v krabicích s banány v supermarketech v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou. Do Česka se dostal pravděpodobně z přístavu v Ham­burku. Jedná se o největší zásilku zachycenou na našem území.

Kokain v supermarketech je největší nález této drogy v historii Česka

Krimi

Čeští policisté celou věc stále prošetřují, není totiž jasné, proč se kokain objevil zrovna ve skladech supermarketů. „Další okolnosti jsou aktuálně předmětem šetření, které vedeme intenzivně za využití mezinárodní spolupráce – se všemi dotčenými zeměmi a agenturami. Jsme v aktivní interakci, abychom se zorientovali nejen v cestě zásilky, ale i v osobách, které se okolo toho pohybovaly,“ popsal Frydrych.

Jak Právo informovalo před měsícem, kokain dorazil z Jižní Ameriky přes Hamburk. Za zásilkou nestojí jedna zločinecká skupina, ale hned celá řada struktur.

„Jsou to specializované zločinecké struktury, které drogu umí dopravit do Evropy, a tady si ji přebírají jiné zločinecké skupiny, které s ní následně v různých patrech a objemech obchodují,“ sdělil redakci šéf protidrogové centrály.

Reklama

Výběr článků

Načítám