Hlavní obsah

Dveře tramvaje skříply kluka, smýkala ho 43 metrů. Řidič dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Výlet do Brna se pro čtyřletého klučinu z Vysočiny změnil v drsný zážitek. Při vystupování z tramvaje ho totiž skříply dveře a souprava hocha vlekla po zemi několik desítek metrů. Za těžké ublížení na zdraví potrestal v pondělí brněnský městský soud řidiče tramvaje Roberta Parmu podmínkou. Rok a půl navíc nesmí řídit kolejová vozidla.

Odsouzený řidič Robert ParmaVideo: Novinky

 
Článek

Neštěstí se stalo předloni na konci letních prázdnin. Hoch se svou matkou vystupoval z tramvaje na zastávce kousek od brněnského hlavního nádraží. Jenže řidič zavřel dveře ve chvíli, kdy chlapec ještě nebyl venku. Dveře mu sevřely nohu, a přestože se jej matka i další cestující snažili ještě vytáhnout, řidič si ničeho nevšímal a rozjel se.

Syn mi přestal věřit, pořád se ptal, proč jsem mu nepomohla
matka

Tramvaj hocha vláčela po zemi 43 metrů, odnesl si z toho pohmožděniny břicha a odřeniny rukou. Tři dny strávil v nemocnici, po hrozivém zážitku se u něj projevila posttraumatická stresová porucha.

„Dveře cinkly a hned se zavíraly, já byla v tu chvíli půlkou těla venku. Už bych nemohla zpět do tramvaje, jedině bych tam snad syna musela strčit dovnitř… Syn mi pak přestal úplně důvěřovat, pořád se mě ptal, proč jsem mu nepomohla, proč jsem tu tramvaj nedoběhla,“ popsala těžké chvíle z předloňského léta před soudem chlapcova matka.

Tramvaj v Brně táhla čtyřletého chlapce desítky metrů

Krimi

„Chtěli jsme dveře roztáhnout, já jsem od té gumy měla popálenou ruku, ale nešlo to. Tramvaj se rozjela. Lidi za ní utíkali, další tloukli do oken,“ vzpomínala matčina kamarádka.

Chudák klučík, je ten poslední, který za něco mohl. Dovedu si představit, co s ním udělá takový traumatický zážitek
soudce

Řidič tramvaje před soudem tvrdil, že nic neviděl a že signalizace dveří ukazovala, že jsou všechny v pořádku zavřené. „Jak jsem se rozjel, začal někdo křičet, ať zastavím. Tak jsem zastavil a šel jsem ven. Paní tam říkala, že jsem táhl dítě. Já na to, že to není možný, že signalizace dveří byla v pořádku,“ prohlásil před soudem Parma.

Foto: Novinky

Odsouzený řidič Robert Parma

„Když jsem se díval před odjezdem do zrcátka, stála tam nějaká paní a dítě jsem přes ni nemohl vidět, bylo někde u země. Podle mě ta maminka byla ještě nad tou paní a vystupovala až ve chvíli, kdy se dveře zavíraly. Jinak si to nedokážu vysvětlit. Je mi líto, že k něčemu takovému došlo,“ dodal Parma.

Problém starých tramvají

Soudce Michal Kabelík nakonec muže potrestal ročním vězením s podmíněným odkladem na dva roky a k tomu mu na 18 měsíců zakázal řídit kolejová vozidla.

„Chudák klučík, je ten poslední, který za něco mohl. Dovedu si představit, co s ním udělá takový traumatický zážitek,“ povzdechl si soudce.

Kabelík zdůraznil, že řidič má povinnost zkontrolovat situa­ci před odjezdem, přičemž pokud dostatečně nevidí, co se děje, měl by ze soupravy vystoupit. „Ovšem také platí, že pokud zazní zvukový signál, lidé by neměli nastupovat ani vystupovat. A znáte někoho, kdo to respektuje? Bylo to na hraně,“ řekl soudce.

A připomenul, že hůlek důchodců či dalších předmětů přivřených do dveří registruje nepočítaně, přičemž k soudu se dostanou jen ty nejvážnější případy. „U moderních tramvají se to nestává, je to problém starších vozů. Měli jsme případ, kdy takto tramvaj potáhla paní za hůlku, další staré paní tam zůstala ruka. To je na odebrání technické způsobilosti takových tramvají,“ pustil se soudce do brněnského dopravního podniku.

Verdikt ještě není pravomocný, obě strany si nechaly čas na odvolání.

Soudce tepe dopravní řešení v Brně. Vede k nehodám

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám